ΚΟΚ: Αυτές είναι οι νέες παραβάσεις που θα τιμωρούνται αυστηρά

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Πρόκειται για μια δέσμη δράσεων που αναπτύσσεται από Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
ΚΟΚ: Αυτές είναι οι νέες παραβάσεις που θα τιμωρούνται αυστηρά
ΚΟΚ: Αυτές είναι οι νέες παραβάσεις που θα τιμωρούνται αυστηρά
Intime
2'

Αυστηρότερες αναμένεται να είναι στο εξής οι ποινές, στον επικαιροποιημένο ΚΟΚ, για τις τροχαίες παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τροχαίο.

Καθοριστική θα είναι η συμβολή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης του αριθμού των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030.

Πρόκειται για μια δέσμη δράσεων που αναπτύσσεται από Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και εδράζεται στο τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή παιδεία, Δίκαιοι Κανόνες για όλους.

Στους θεμελιώδεις πυλώνες του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου συγκαταλέγεται και η επικαιροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που όπως έχει διαμηνυθεί θα τιμωρεί τον οδηγό και όχι το όχημα, ενώ εκτιμάται ότι θα λειτουργεί πραγματικά αποτρεπτικά για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, οι ποινές θα γίνουν αυστηρότερες για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Αντικανονική προσπέραση
  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Οι ποινές

Κόκκινο: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η παραβίαση του ερυθρού φωτεινού σηματοδότη τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες.

Υπερβολική ταχύτητα: Σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμo 40 ευρώ.

Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, από αυτόν που βεβαιώνει την παράβαση για 60 ημέρες.

Για αντικανονική προσπέραση το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 700 ευρώ, ενώ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες, στην περίπτωση που η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή