ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2022 - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Ανδρουλάκης έχει αποφύγει κάθε συνάντηση μαζί μου»

ΔΕΘ 2022 - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Ανδρουλάκης έχει αποφύγει κάθε συνάντηση μαζί μου»
Κυριάκος Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ
INTIME

Συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ - Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαντάει ότι οι θεσμικές διαδικασίες κινήθηκαν γρήγορα και τονίζει ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσιογράφος μέσου ρώτησε τον Πρωθυπουργό: «Οι θεσμικές διαδικασίες για τις παρακολουθήσεις είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λέει "όλα στο φως" η αντιπολίτευση λέει ότι επιχειρείται συγκάλυψη. Ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, γιατί δεν τον έχουμε μάθει ακόμα;»

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με σιγουριά: «Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Είναι σοβαρή υπόθεση και λογικά εγείρει ερωτηματικά. Ανέλαβα πολιτική ευθύνη και δέχθηκα τις παραιτήσεις. Ανοίξαμε τη Βουλή νωρίτερα και συζητούσαμε έξι ώρες. Κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα.»

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ που θα προσθέτει δικλείδα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε και έχει να κάνει ότι σε μια νόμιμη επισύνδεση ειδικά σε ένα πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται όμως να κάνουμε τις μυστικές υπηρεσίες, φύλλο και φτερό. Θα εξυπηρετούσε συμφέροντα εκτός Ελλάδας.»

Επιπλέον σχετικά με τον θυμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε. Όμως υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούμε. Κατανοώ τον θυμό Ανδρουλάκη όμως επιχειρεί εργαλειοποίηση ενός πραγματικού προβλήματος. Έχει πάντα τη δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει τις απαντήσεις που η ΕΥΠ είναι σε θέση να του δώσει.»

Παρακολούθηση Ανδρουλάκη: «Έχει αποφύγει κάθε συνάντηση μαζί μου. Δύο φορές του έχω ζητήσει»

Δεύτερη ερώτηση για τις παρακολουθήσεις δέχθηκε ο Πρωθυπουργός από δημοσιογράφο στην Συνέντευξη Τύπου, όπου ρωτήθηκε ποια θα ήταν η αντίδρασή του εάν η ΕΥΠ Τσίπρα - Καμμένου τον είχε θέσει υπό παρακολούθηση. «Εκτιμάτε ότι η υπόθεση αυτή έχει γίνει τορπίλη στη σχέση σας με το ΠΑΣΟΚ;», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

«Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Τότε βέβαια ήταν απλά ευρωβουλευτής. Όμως κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Αν το Σύνταγμα το ήθελε θα το είχε προβλέψει.», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα έρθουν από προβεβλημμένα πρόσωπα. Όμως πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια τέτοια νόμιμη επισύνδεση. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη. Στο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιτρέπεται η παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου. Για το αν δηλητηριάζει τις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.»

«Ο Ανδρουλάκης έχει αποφύγει κάθε συνάντηση μαζί μου. Δύο φορές του έχω ζητήσει. Τι πιο φυσιολογικό να βρεθούμε και να συζητήσουμε. Το απέφυγε επιμελώς. Έχει πει ότι δεν δέχεται να είμαι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τον πρωθυπουργό τον διαλέγει ο λαός και όχι ο Ανδρουλάκης. Το λάθος που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του Ανδρουλάκη. Κινείται σε μια γραμμή ρήξης με τη ΝΔ που ήταν προαποφασισμένη. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει. Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά τις μεταρρυθμίσεις μας. Είναι δικό του θέμα.», δήλωσε χαρακτηριστικά κλείνοντας για το θέμα των παρακολουθήσεων.