ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δραματικές στιγμές στον Όλυμπο λόγω... γραφειοκρατίας - Πώς βρέθηκε ο νεκρός

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δραματικές στιγμές στον Όλυμπο λόγω... γραφειοκρατίας - Πώς βρέθηκε ο νεκρός
Φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις στον Όλυμπο.
Αλέξανδρος Στύλλας διαχειριστής καταφυγίων και οδηγός βουνού/

O 40χρονος ορειβάτης που είχε τραυματιστεί βαριά στον Όλυμπο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο διαχειριστής καταφυγίων και οδηγός βουνού, Αλέξανδρος Στύλλας που συμμετείχε στην επιχείρηση 

Για την καθυστέρηση των αρμοδίων να στείλουν ελικόπτερο Super Puma για την διάσωση του τραυματία ορειβάτη στον Όλυμπο αλλά και για τραγικό δυστύχημα με τον 40χρονο Σλοβάκο που σκοτώθηκε στον Μύτικα, μίλησε στο Newsbomb.gr ο διαχειριστής καταφυγίων και οδηγός βουνού, Αλέξανδρος Στύλλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δυστύχημα με τον Σλοβάκο συνέβη όταν ο 40χρονος ορειβάτης που συμμετείχε σε γκρουπ 10-15 ατόμων γλίστρησε και έπεσε από ύψος 70 μέτρων στη θέση Λούκι στον Μύτικα.

oli1.jpg
Πηγή: Αλέξανδρος Στύλλας διαχειριστής καταφυγίων και οδηγός βουνού

«Το κεφάλι του είχε πολτοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο Αλέξανδρος Στύλλας. Και πρόσθεσε: «η διακομιδή του νεκρού έγινε σχετικά γρήγορα αφού βρισκόμαστε ήδη στο σημείο για την μεταφορά του 47χρονου Έλληνα ορειβάτη που τραυματίστηκε την Παρασκευή. Ωστόσο από χθες μέχρι σήμερα λόγω γραφειοκρατίας και ασυνεννοησίας των αρμοδίων προσπαθούσαμε να φέρουμε ένα Super Puma στην περιοχή κάτι που έγινε εφικτό σήμερα, αφού πρώτα μας έστειλαν ένα ακατάλληλο ελικόπτερο του ναυτικού που δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο».

oli2.jpg
Πηγή: Αλέξανδρος Στύλλας διαχειριστής καταφυγίων και οδηγός βουνού

Το χρονικό

Υπέκυψε στα τραύματά του ο 40χρονος που έπεσε σε χαράδρα 30-60 μέτρων, κατά την επιχείρηση διάσωσής του. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Πρόκειται για τον έναν εκ των δύο ορειβατών που εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις της πυροσβεστικής νωρίτερα σήμερα στον Όλυμπο.

Συγκεκριμένα, ένα κλιμάκιο πυροσβεστών προχωρούσε προς τη θέση «Λούκι» του Ολύμπου καθώς υπήρξε κλήση για έναν τραυματισμένο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επρόκειτο για αλλοδαπό τον οποίο εντόπισε Έλληνας ορειβάτης, τραυματισμένο και ενημέρωσε μέσω του 112. Ο 40χρονος ορειβάτης με καταγωγή από τη Σλοβακία, μεταφέρθηκε από πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο Κατερίνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αίσιο τέλος για τον άλλο ορειβάτη

Έπειτα από μια ημέρα ολοκληρώθηκε και η επιχείρηση διάσωσης του άλλου ορειβάτη που τραυματίστηκε στον Όλυμπο, έπειτα από πτώση του κατά τη διάρκεια πεζοπορίας.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική ενημερώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου για την ανάγκη μεταφοράς ενός τραυματισμένου ημεδαπού από την θέση «Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος» στο οροπέδιο των Μουσών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσέγγισαν τον τραυματία βραδινές ώρες του Σαββάτου στο χώρο του καταφυγίου «Χρήστος Κάκκαλος». Πρωινές ώρες σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 2022 ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο ελικοδρόμιο του καταφυγίου, παρελήφθη από ελικόπτερο Super Puma της Αεροπορίας Στρατού και στη συνέχεια διακομίσθηκε στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Λιτόχωρου όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.