ΕΛΛΑΔΑ

Ζάχος Χατζηφωτίου: «Έζησα όπως ήθελα. Χαίρετε...», έγραψε στον τάφο του - Ο γάμος με την Καρέζη

Ζάχος Χατζηφωτίου: «Έζησα όπως ήθελα. Χαίρετε...», έγραψε στον τάφο του - Ο γάμος με την Καρέζη
Ο γνωστός δημοσιογράφος υπήρξε παντρεμένος με την Τζένη Καρέζη το 1962
INTIME NEWS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Θλίψη στην κοσμική Αθήνα προκαλεί η είδηση πως ο Ζάχος Χατζηφωτίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

«Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Στον τάφο μου έχω ήδη ετοιμάσει την επιγραφή μου, η οποία θα γράφει: Έζησα όπως ήθελα. Χαίρετε!», είχε πει σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο Ζάχος Χατζηφωτίου που έφυγε από την ζωή την Παρασκευή (30/09), στα 99 του χρόνια.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ήταν ένας μπον βιβέρ, ένας ασταμάτητος καρδιοκατακτητής, που λάτρευε το ωραίο, την κομψότητα και το καλό γούστου. Όλοι οι μόδιστροι υποκλίνονταν στην ατσαλάκωτη και πλούσια γκαρνταρόμπα του. Οι παπαράτσι τον λάτρευαν. Και οι εφημερίδες, καθώς και τα περιοδικά, διεκδικούσαν την υπογραφή του για την κυκλοφορία τους.

Aπό τη Σύρο και την Πλάκα στο Ελ Αλαμέιν

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, οι οικογενειακές ρίζες κρατάνε από τα Ψαρά, όπου το 1824 δραπέτευσαν. Στη συνέχεια κατέφυγαν στη Σύρο και τελικά εγκαταστάθηκαν στην Πλάκα, όπου στις 28 Σεπτεμβρίου του 1923 προέκυψε ο Ζάχος. Από σχολείο σε σχολείο διότι απείθαρχος, μέχρι τα 17, όπου και έλαβε απολυτήριο από το Πειραματικό Γυμνάσιο. Μόλις 17 δραπετεύει, με τη βοήθεια των Άγγλων, στην Αίγυπτο, στρατεύεται και καταλήγει στα μέτωπα Ελ Αλαμέιν, Ρίμινι και αλλού. Με παράσημα. Μετά καταφτάνει, με την ταξιαρχία του, στην εμπόλεμη ζώνη των «Δεκεμβριανών» για την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ στον Αρδηττό. Χωρίς θύματα. Μετά στις επιχειρήσεις του πατέρα του, βιομηχανία και εμπορία υφασμάτων. Μετά στις εκδόσεις. Μετά σε «Ταχυδρόμο» και «Καθημερινή» με το ψευδώνυμο «Ιακχος». Και μετά, το γνωστό τηλεοπτικό «Πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου». Ενδιαμέσως, πληθώρα περιστατικών, γνωριμιών, γάμων, ερωτικών δεσμών, διαζυγίων, χωρισμών και πάει λέγοντας.

Οι πέντε γάμοι

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν πέντε φορές παντρεμένος. Οι τρεις γάμοι ήταν θρησκευτικοί και είχε κάνει και δύο πολιτικούς.

Κατά σειρά τα πέντε στεφάνια του Ζάχου είναι: πρώτη η Σιμόν ντε Γκρεζ. Ακολουθεί, ως δεύτερη, η Δανάη Σωσσίδη από την οικογένεια του Κύρου της «Εστίας». Έπειτα η Ιρέν της Ρουμανίας αλλά υπήκοος Γαλλίας, εργαζόμενη στον οίκο Dior. Το τέταρτο στεφάνι με Τζένη Καρέζη. Όπου λέγεται πως οι καλεσμένοι ήταν περίπου πεντακόσιοι, αλλά στην τελετή και τα πέριξ κατέφθασαν και στριμώχθηκαν περί τους πέντε χιλιάδες. Το γεγονός του 1962. Και πέμπτη και τελευταία η Κατερίνα Παπαδημητρίου, τέως Μις Ελλάς, με γαμήλια τελετή και δεξίωση στη Μύκονο!

Η μοναχοκόρη του

Η Μανίτα, η μοναχοκόρη του, ήταν καρπός του έρωτά του με τη Δανάη Κύρου (Σωσσίδη). Μετά το διαζύγιό του με τη Δανάη, η Μανίτα έφυγε με τη μητέρα της και εγκαταστάθηκαν στην Αργεντινή με τον επόμενο σύζυγό της, τον Σωσσίδη. Από την κόρη του ο Ζάχος Χατζηφωτίου έχει αποκτήσει εγγόνια και δισέγγονα.

Ο θυελλώδης έρωτας με την Τζένη Καρέζη

Ο γνωστός δημοσιογράφος υπήρξε παντρεμένος με την Τζένη Καρέζη το 1962, με τον γάμο τους να αποτελεί το απόλυτο κοσμικό γεγονός της εποχής. Οι δύο τους είχαν γνωριστεί λίγους μήνες νωρίτερα, στο Λονδίνο.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ζούσε τότε στο Παρίσι και είχε βρεθεί στη βρετανική πρωτεύουσα για επαγγελματικούς λόγους, ενώ η λαμπερή πρωταγωνίστρια ταξίδεψε εκεί για λόγους «καλλιτεχνικής ενημερώσεως», όπως έγραφε το ρεπορτάζ της εποχής.

Η ίδια είχε περιγράψει τη γνωριμία τους, σε συνέντευξή της, αμέσως μετά τον γάμο. «Μου τον σύστησαν σε ένα ελληνικό σπίτι. «Χαίρω πολύ» είπαμε και οι δύο. Ξανασυναντηθήκαμε λίγο μετά, την Πρωτοχρονιά, εδώ στην Αθήνα, που ο Ζάχος ήρθε για διακοπές. Ξαναχαρήκαμε πολύ. Και ένα μήνα αργότερα, κεραυνοβόλα, βιαστικά, αμερικάνικα αν θέλετε, το συναποφασίσαμε να χορέψουμε στη Φιλοθέη».

«Η Τζένη Καρέζη με χώρισε από την πριγκίπισσα, την Ιρέν. Λύσσαξε… Έπαιρνε κάθε Δευτέρα το αεροπλάνο που δεν είχε θέατρο και ερχόταν σε μένα για μια νύχτα για να το μάθει η πριγκίπισσα. Δεν ήθελα καθόλου να παντρευτώ την Τζένη Καρέζη, γιατί δεν ήθελα να έχω σχέση με τις Ελληνίδες ηθοποιούς. Ούτε με αυτήν ούτε με την άλλη (σ.σ. Αλίκη Βουγιουκλάκη). Μόλις παντρεύτηκα την Καρέζη, έλεγε “θα της τον φάω, θα της τον φάω“. Γυναικείες δουλειές της συμφοράς» είχε εξομολογηθεί στο Happy Day.

Κουμπάρα ήταν η αγαπημένη φίλη του ζευγαριού, η πλοιοκτήτρια Μάγια Καλλιγά. Ντυμένη με ένα τζιν και απλό μαύρο πουκάμισο ανάμεσα στα ακριβά βραδινά σύνολα των υπολοίπων καλεσμένων, χόρεψε εκπληκτικά ζεϊμπέκικο στους ρυθμούς των τραγουδιών του αξέχαστου Γρήγορη Μπιθικωτση. «Το καλύτερο ζεϊμπέκικο στον κόσμο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάχος Χατζηφωτίου.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου και η Τζένη Καρέζη χώρισαν πέντε χρόνια αργότερα, όμως οι δυο τους παρέμεναν πάντα δυο καλοί φίλοι. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει και τον λόγο που είχαν χωρίσει, καθώς όπως έλεγε «αν και υποδειγματική σύζυγος η ηθοποιός» ο λόγος του χωρισμού ήταν επειδή δεν βλεπόντουσαν συχνά.

«Άλλο το δικό της ωράριο, αλλιώτικο το δικό μου. Όταν εγώ ερχόμουν στο σπίτι να κοιμηθώ, εκείνη σηκωνόταν να πάει σε πρωινό κινηματογραφικό γύρισμα. Μέναμε στο ίδιο σπίτι, αλλά δεν βρισκόμασταν. Μόνο στον διάδρομο βρισκόμασταν».

Σχετικές ειδήσεις:

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Ζάχος Χατζηφωτίου: Επιδεινώθηκε η υγεία του δημοσιογράφου - Μάχη για τη ζωή του στο ΝΙΜΙΤΣ