ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Φωκίδα: Όταν ο 39χρονος μηχανικός μιλούσε για τα προβλήματα στα μεταλλεία

Τραγωδία στη Φωκίδα: Όταν ο 39χρονος μηχανικός μιλούσε για τα προβλήματα στα μεταλλεία
Facebook / Pixabay

Θρήνος στη Λαμία για τον θάνατο του 39χρονου μηχανικού που καταπλακώθηκε στη στοά 617 των Μεταλλείων Βωξίτη της Imerys στη Φωκίδα. Το 2020 είχε μιλήσει για την επικινδυνότητα της δουλειάς του ενώ σε άλλο βίντεο ανέφερε την επαγγελματική του πορεία.

Ανείπωτη τραγωδία στη Φωκίδα, καθώς αποκόλληση βράχου προκάλεσε τον φρικτό θάνατο του 39χρονου Κωνσταντίνου Αργύρη στη στοά 617 των μεταλλείων Βωξίτη της Imerys, κοντά στο χωριό Βάριανη. Ο άτυχος μηχανικός στο παρελθόν είχε αναφερθεί στην επικινδυνότητα της δουλειάς του.

Το 2020 είχε φιλοξενηθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδας, όπου είχε αναφερθεί στο πώς έχει συνδεθεί η δουλειά του με τη ζωή του αλλά και το πόσο επικίνδυνη είναι η εργασία στις υπόγειες στοές, εξηγώντας παράλληλα το πώς γίνεται η εξόρυξη του βωξίτη.

Ο ίδιος, στις 16 Ιουνίου 2022, μετά από πρόσκληση του Πολυτεχνείου Κρήτης – από όπου και αποφοίτησε – είχε αναφερθεί στην επαγγελματική του εμπειρία στον κλάδο. Ο Κωνσταντίνος Αργύρης μίλησε για τη σταδιοδρομία του ως μηχανικός ορυκτών πόρων και είχε αναφερθεί στα ζητήματα της εργασίας του.

Ποιος ήταν ο 39χρονος άνδρας που σκοτώθηκε στα μεταλλεία

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Λαμία για τον άδικο χαμό του Κωνσταντίνου Αργύρη. Ο 39χρονος άνδρας ήταν ο επιβλέπων μηχανικός στην κεντρική στοά των μεταλλείων βωξίτη της Imerys, κοντά στο χωριό Βάριανη, όπου έγινε η αποκόλληση του βράχου και προκάλεσε το μοιραίο δυστύχημα.

Ο 39χρονος καταπλακώθηκε από τον βράχο και έχασε τη ζωή του, ενώ οι συνάδελφοί του απεγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος ήταν απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και στην εταιρεία εργαζόταν από το 2005.

Ο εκλιπών αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, με την οποία είχαν παντρευτεί το καλοκαίρι, αλλά και το σχεδόν ενός έτους παιδί τους. Μάλιστα, συνάδελφοί του ανέφεραν πως και η σύζυγός του ήταν εργαζόμενη στην ίδια εταιρεία μέχρι πριν από λίγο καιρό, όταν και παραιτήθηκε.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 1 χιλιόμετρο από την είσοδο της στοάς 617, στο ύψος της Βάργιανης, στην οποία βρισκόντουσαν κι άλλα δύο άτομα - που δεν κινδύνευσαν - και άμεσα σήμανε συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχείρησαν δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Εργαζόμενοι και μηχανήματα της εταιρείας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έφτασαν στο σημείο που είχαν εγκλωβιστεί ο άτυχος 39χρονος μαζί με τους άλλους δύο και να τους απεγκλωβίσουν.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας

Σύμφωνα με το fokidanews, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το περιστατικό:

«Η Διοίκηση της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης ενημερώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρό εργατικό ατύχημα στο μεταλλείο της Imerys. Έχει καταρρεύσει στοά και είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχει ένας νεκρός εργαζόμενος και δύο ακόμα εγκλωβισμένοι. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται εκεί και καταβάλει προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό. Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί κάθε εμπλεκόμενο φορέα να κινητοποιηθεί για τη σωτηρία των συναδέλφων. Καλούμε το σωματείο εργαζομένων της Imerys να κηρύξει στάση εργασίας. κανένας εργάτης να μπει για δουλειά!».

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Το απόγευμα της Τετάρτης (5/10), η εταιρεία Imerys ΒΩΞΙΤΕΣ, υπεύθυνη για το μεταλλείο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως αμέσως ενεργοποίησε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές.

Η ανακοίνωση:

«Σε σχέση με το συμβάν που έλαβε χώρα σήμερα μεταξύ 11.30 π.μ και 12.00 π.μ στo μεταλλείο Καμάρα στη Φωκίδα, το οποίο οδήγησε στον τραγικό θάνατο ενός εργαζομένου μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η Imerys ενεργοποίησε αμέσως το πρωτόκολλο ασφαλείας και έκτακτων αναγκών και ειδοποίησε άμεσα όλες τις αρμόδιες Αρχές. Στο χώρο επιχείρησαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μας είναι ασφαλείς. Η εταιρεία αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητες της μέχρι νεωτέρας και η προσοχή μας επικεντρώνεται στα αίτια του ατυχήματος σε απόλυτη συνεργασία με τις Αρχές. Οι σκέψεις μας είναι στην οικογένεια του θανόντος και η προτεραιότητα μας είναι να τους παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση αμέσως μόλις υπάρχουν επίσημα στοιχεία».