ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ 15 ΝΕΚΡΟΥΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Δύο ναυάγια με 135 μετανάστες σε Κύθηρα και Μυτιλήνη - Ολονύχτιο θρίλερ για τη διάσωσή τους

Λιμενικό Σκάφος
In Τime

Σε πλήρη εξέλιξη είναι δύο επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού, μετά από ναυάγια με μετανάστες. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε αργά την Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι του Διακοφτίου στα Κύθηρα. Η δεύτερη επιχείρηση αφορά τον εντοπισμό και τη διάσωση περίπου 40 μεταναστών, ύστερα από ναυάγιο λέμβου τα ξημερώματα της Πέμπτης κοντά στη Μυτιλήνη.

Σε ολονύκτιο θρίλερ έχει εξελιχθεί το ναυάγιο στα Κύθηρα τους 95 μετανάστες.

Το ναυάγιο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης όταν το ιστιοφόρο που τους μετέφερε ημιβυθίστηκε έπειτα από πρόσκρουση σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι.

Στην περιοχή επικρατούν δυσχερείς καιρικές συνθήκες καθώς οι άνεμοι είναι έντασης 8 μποφόρ με ριπές ανέμου 10 μποφόρ κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργου των Αρχών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έχουν διασωθεί 80 μετανάστες, ενώ συνεχίζεται και η επιχείρηση για τη διάσωση των υπολοίπων.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Προς την περιοχή κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Η αρχική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το ναυάγιο στα Κύθηρα αναφέρει:

«Ενημερώθηκε, την 20:47 μέσω του 112 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για κινδυνεύον σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται το σκάφος ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές στίγμα του σκάφους.

Εν συνεχεία, προσδιορίστηκε ότι το κινδυνεύον σκάφος βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή πλησίον λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων. Ἀμεσα και περί ώρα 21:04 έσπευσε στο σημείο περιπολικό όχημα με στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Την 21:08 το Ι/Φ σκάφος (α.λ.σ.) προσέκρουσε σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή και παραμένει ημιβυθισμένο.

Στην περιοχή έσπευσαν παραπλέοντα πλοία, ένα Ε/Π Π.Ν., στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της Π.Υ., καθώς και εθελοντές διασώστες, ενώ σπεύδουν ένα Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) και ομάδα Μ.Υ.Α. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως ΒΑ 7-8 BF με ριπές άνεμου 9-10 BF.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου 95 άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί επτά άτομα».

Ο χάρτης με τον άνεμο που επικρατεί τώρα στα Κύθηρα.

Δεύτερο ναυάγιο κοντά στη Μυτιλήνη

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ενημερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/10), η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από τον Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» ανατολικά της Μυτιλήνης.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη του Ελληνικού Στρατού, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί εντάσεως 7 μποφόρ. Στην περιοχή έχει σπεύσει, ένα παράκτιο περιπολικό του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε άτομα και έχουν ανασυρθεί 15 σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή.

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Ο χάρτης με τον άνεμο που επικρατεί τώρα στη Μυτιλήνη.