ΕΘΝΙΚΑ

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ: Επί τάπητος όλα τα σενάρια εμπλοκής – Στόχος η άμεση και δυναμική απάντηση

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ: Επί τάπητος όλα τα σενάρια εμπλοκής – Στόχος η άμεση και δυναμική απάντηση

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά – Στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια ακραίας κρίσης με την Τουρκία και οι τρόποι αντίδρασης.

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και την άσκηση Kararlilik 22 που βρίσκεται σε εξέλιξη, την εμπρηστική ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν και το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τις εξελίξεις από τις ΗΠΑ για την απόκτηση νέων F-16 από τους Τούρκους, συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την Τουρκία πλέον να έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις λόγω και έργω, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα πραγματοποιήσουν μια αποτίμηση όλων των τελευταίων εξελίξεων, αναλύοντας λεπτομερώς όλα τα δεδομένα. Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, οι ενέργειες επί του πεδίου και τα σενάρια ακραίας έντασης, θα τεθούν υπόψιν του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις για άμεσες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι – σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας μας – να δοθούν αποφασιστικές απαντήσεις από όλες τις πλευρές, χωρίς δισταγμό και από το πρώτο λεπτό ενδεχόμενης κρίσης.

Όπως επισημαίνεται από πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», η αντίδραση της χώρας μας κάθε άλλο παρά παθητική θα είναι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να κλιμακώσουν επί του πεδίου. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τη στρατιωτική ηγεσία να του αναλύσει πιθανά σενάρια που ενδεχομένως επιχειρήσει να εκτελέσει η Τουρκία στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Πάνω σε αυτά τα σενάρια, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα αναπτύξουν ενώπιον του πρωθυπουργού τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης. Όπως επισημαίνεται, οι απαντήσεις της χώρας μας περιλαμβάνουν έναν ευρύ και κλιμακούμενο φάσμα κινήσεων, ενώ είναι δεδομένο πως η χώρα μας μπορεί να χτυπήσει ακόμα κι αν η Τουρκία επιχειρήσει ένταση σε περισσότερα από ένα διαφορετικά σημεία. Για παράδειγμα, διπλή πρόκληση στον Έβρο και το Καστελλόριζο ή την Κρήτη.

Αυτό που έχει πάντως τη μεγαλύτερη σημασία είναι οι απαντήσεις να δοθούν άμεσα. Τι σημαίνει αυτό; Άμεση εντολή από την πολιτική ηγεσία, ταχύτατη, δυναμική και αποφασιστική η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο έτσι θα καταφέρει η χώρα μας να βρεθεί από τις πρώτες ώρες ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους και να προλάβει τετελεσμένα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πάντως, είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση εδώ και πολύ καιρό, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να βρίσκεται απ’ άκρη στο Αιγαίο με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, την Πολεμική Αεροπορία να κυνηγά τους Τούρκους καθημερινά στον αέρα και τον Στρατό Ξηράς να ελέγχει από τα ακριτικά φυλάκια κάθε κίνηση τα απέναντι πλευράς. Οι ασκήσεις είναι συνεχείς και με μεγαλύτερη ένταση, ενώ έχουν προσαρμοστεί με βάση τα πιθανά σενάρια επιθετικής ενέργειας από τους Τούρκους.