ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Είκοσι πέντε νεκροί σε 95 καιρικά φαινόμενα σε μια 20ετία

Κρήτη: Είκοσι πέντε νεκροί σε 95 καιρικά φαινόμενα σε μια 20ετία
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Ελλάδα, την περίοδο 2000-2022, καταγράφηκαν συνολικά 540 καιρικά με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Είκοσι πέντε άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε 95 καιρικά γεγονότα, πλημμύρες κ. α, που έληξαν την Κρήτη από το 2000 μέχρι τώρα.

Σε θλίψη έχει βυθιστεί η Κρήτη έπειτα από τους θανάτους που προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί και στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους.

Παράλληλα είκοσι πέντε άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε 95 καιρικά γεγονότα, πλημμύρες κ. α, που έληξαν την Κρήτη από το 2000 μέχρι τώρα. Οι πλημμύρες ευθύνονται για την απώλεια 12 ανθρώπων μέσα σε αυτό το διάστημα, εκ των οποίων οι 6 έχουν συμβεί τα τελευταία 4 χρόνια.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ. Λαγουβάρδος, Κ. Παπαγιαννάκη και Β. Κοτρώνη: «Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στην Κρήτη, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τι έχει συμβεί στο νησί τα τελευταία 22 χρόνια. Για το λόγο αυτό ανατρέχουμε στη λεπτομερή βάση δεδομένων που διατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr για το σύνολο των καιρικών καταστροφών στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Ελλάδα, την περίοδο 2000-2022, καταγράφηκαν συνολικά 540 καιρικά γεγονότα με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με 260 ανθρώπινες απώλειες αλλά και υλικές ζημιές και καταστροφές υποδομών, προβλήματα σε μετακινήσεις, κλπ. Όσον αφορά στην Κρήτη, μέσα σε αυτή την περίοδο έχουν καταγραφεί 95 καιρικά γεγονότα με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Τα σημεία που έχουν εκδηλωθεί τα 95 αυτά γεγονότα παρουσιάζονται στο χάρτη του meteo.gr.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων επηρεάστηκε σε 58 από αυτά. Τα 32 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου επηρεάστηκε σε 19 από αυτά. Τα 13 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου επηρεάστηκε σε 48 από αυτά. Τα 32 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου επηρεάστηκε σε 21 από αυτά. Τα 11 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.

Το σύνολο καιρικών γεγονότων της περιόδου 2000-2022 κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους στην Κρήτη.

Οι πλημμύρες ευθύνονται για την απώλεια 12 ανθρώπων μέσα σε αυτό το διάστημα, εκ των οποίων οι 6 έχουν συμβεί τα τελευταία 4 χρόνια.

Η συνεχής ενημέρωση της βάσης δεδομένων των έντονων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα επιτρέπει τον εντοπισμό των πιο ευάλωτων περιοχών και βοηθά σημαντικά στην καλύτερη προετοιμασία απέναντι στα φαινόμενα αυτά.

Σχετικές ειδήσεις

Κρήτη: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 49χρονης – «Αναγνώρισα το σώμα…»

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό των πληγέντων στην Κρήτη

Meteo: Η κακοκαιρία στην Κρήτη προβλέφθηκε εγκαίρως και με ακρίβεια