ΚΟΣΜΟΣ

Φωτογραφίες από το εντυπωσιακό φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου

Φωτογραφίες από το εντυπωσιακό φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου
AP

Μερική έκλειψη ηλίου: Πώς την κατέγραψαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων 

Ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας ήταν η μερική έκλειψη Ηλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου λίγο μετά το μεσημέρι.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.

Η μέγιστη φάση της έκλειψης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη κάλυψε περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Στην κεντρική Ελλάδα και την Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης ήταν 2 ώρες και 15 λεπτά. Άρχισε περίπου στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) ήταν στις 13:4 μ.μ και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 14:51μ.μ

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εντυπωσιακές εικόνες από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από την έκλειψη, όπως καταγράφηκε σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με την εφημερίδα Daily Mail να παρουσιάζει φωτογραφίες από Βρετανία, Ιταλία αλλά και την γειτονική μας Τουρκία.

Δείτε φωτογραφίες από το μοναδικό φαινόμενο όπως καταγράφηκε σε διάφορες χώρες του κόσμου: