ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαία: Ηλικιωμένοι το 90% όσων εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα

Τροχαία: Ηλικιωμένοι το 90% όσων εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα
Eurokinissi

Μετά το σφοδρό τροχαίο με τους τρεις νεκρούς στην ΕΟ Αθηνών - Κορίνθου, το θέμα των δικλείδων ασφαλείας ώστε να μην μπαίνουν οχήματα στην αντίθετη κυκλοφορία, αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που απαιτεί άμεση παρέμβαση. Νέα έρευνα φέρνει στο φως στοιχεία που τρομάζουν

Οι δικλίδες ασφαλείας στις Εθνικές Οδούς αποτελούν ένα από τα κύρια ζητήματα της τροχαίας. Άραγε τι θα έπρεπε να εφαρμόζεται για την άδεια ανανέωσης διπλωμάτων σε οδηγούς μεγάλης ηλικίας;

Μετά το δυστύχημα στην ΕΟ Αθηνών - Κορίνθου που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, η ΕΡΤ προχώρησε σε έρευνα, η οποία απέδειξε ότι από όσους εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα το 90% είναι ηλικιωμένοι.

Ο Πρόεδρος Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ (Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) Γιάννης Λιονάκης επεσήμανε «Πάνω από το 90% των περιπτώσεων που έχουμε είσοδο σε αυτοκινητόδρομο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, αναφέρεται σε οδήγηση από υπερήλικους οδηγούς. Αγαθή τύχη θα έλεγα είναι το γεγονός ότι τόσα χρόνια που συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά δεν έχουμε τέτοια αποτελέσματα».

Ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί:

  • Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2020 στο τμήμα ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ – ΧΑΛΚΙΔΑ
  • Στις 22 Μαρτίου του 2021, στις 26 Απριλίου και στις 5 Μαΐου στον ΒΟΑΚ
  • Στις 26 Σεπτεμβρίου στο τμήμα Λάρισα Βόλος

Οι ειδικοί επισημαίνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης και εξηγούν ότι υα πρωτόκολλα θα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά και να ενταχθούν ενδεδειγμένοι μέθοδοι ακινητοποίησης των οχημάτων για ανάλογες περιπτώσεις.

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, Άρης Ζωγράφος υπογραμμίζει μάλιστα «Πρέπει άμεσα να δράσουν οι διαχειριστές των αυτοκινητοδρόμων και να υλοποιήσουν τεχνικές και πρωτόκολλα τα οποία υπάρχουν ώστε να μην μπορεί να μπει κανείς ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο κι αν μπει να ακινητοποιείται».

Ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης σε ηλικιωμένους

Ένας οδηγός όταν συμπληρώσει τα 65 έτη της ηλικίας του υποχρεούται να εξεταστεί από παθολόγο και οφθαλμίατρο και ανανεώνει το δίπλωμα του για τρία χρόνια. Οι οδηγοί άνω των 80 ετών εξετάζονται από τέσσερις γιατρούς μεταξύ αυτών και νευρολόγος, και μπορεί να ανανεώσει το δίπλωμά του για δύο ή και λιγότερα χρόνια, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

«Δυστυχώς ο κόσμος μπερδεύεται στον κόμβο και δεν θέλουν να πληρώσουν ή έχουν κάνει λάθος στη διαδρομή και κάνουν αναστροφή στην εθνική οδό», λέει στην ΕΡΤ ο οδηγός Ταξί Ανδρέας Σκουπιώτης. «Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν τα αντανακλαστικά που έχει ένας νέος οδηγός. Ο ηλικιωμένος πάντα έχει πρόβλημα στην οδήγηση», λέει ο ίδιος.

Πηγή: ΕΡΤ