ΕΛΛΑΔΑ

Το ζευγάρι κωφών που έχει ταξιδέψει σε 67 χώρες του κόσμου

Το ζευγάρι κωφών που έχει ταξιδέψει σε 67 χώρες του κόσμου

Ο Σωτήρης και η Κούλα πραγματοποιούν το όνειρο τους ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και συγκινούν με το μήνυμα που στέλνουν

Η έλλειψη ακοής δεν στάθηκε εμπόδιο για την Κούλα Σωμαράκη και τον σύζυγό της Σωτήρη Μπαρμπάτση να πραγματοποιήσουν ταξίδια σε κάθε μέρος του κόσμου.

Το ζευγάρι κωφών που είναι μαζί εδώ και 26 χρόνια στέλνει ένα σημαντικό και συγκινητικό μήνυμα μιλώντας στην εκπομπή «Tώρα μαζί» στο Open, θέλοντας να μοιραστούν την ιστορία τους.

«Θέλαμε να κοινοποιήσουμε σε όλους ότι οι κωφοί μπορούν να ταξιδέψουν, υπάρχει ισότητα μεταξύ κωφών και ακουόντων. Το μόνο που μας λείπει είναι η ακοή», εξήγησε η Κούλα.

«Τις πρώτες φορές πηγαίναμε σε κοντινές χώρες όπως η Κύπρος. Μετά αποφασίσαμε να κάνουμε πιο μακρινά ταξίδια. Φοβόμασταν λίγο τις ξένες γλώσσες», πρόσθεσε.

Ο Σωτήρης από την πλευρά του τόνισε ότι ήθελε να βιώσει ξεχωριστές εμπειρίες, όπως και κάθε άνθρωπος: «Θέλαμε κι εμείς να κάνουμε κάτι αντίστοιχο, να ταξιδέψουμε να ζήσουμε περιπέτειες να δούμε πολλά πράγματα. Το μόνο που μας λείπει είναι η ακοή, σε όλα τα άλλα είμαστε ίσοι με τους ακούοντες».

Στην αρχή οι γονείς της Κούλας όταν ήταν να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη φοβόντουσαν όπως ανέφερε και για αυτό τους είπε ότι θα πάει με παρέα για να μην ανησυχούν. «Αφού γυρίσαμε τους είπαμε ότι πήγαμε οι δυο μας και μετά συνήθισαν», συμπλήρωσε.

Έκτοτε το ζευγάρι ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, η Κούβα, οι ΗΠΑ, η Αρμενία, η Σουηδία, το Ισραήλ, η Γεωργία και η Δομινικανή Δημοκρατία.

«Οι κωφοί μπορούν, είναι ίσοι με τους ακούοντες, δεν θέλω να βλέπω τους κωφούς και να τους θεωρούν ότι είναι άνθρωποι που έχουν ένα πρόβλημα», λέει ο Σωτήρης.

«Οι ακούοντες όλοι να καταλάβουν ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε, δεν θέλω να μας υποτιμούν. Να δείξουμε ότι έχουμε δύναμη ως κωφοί», καταλήγει η Κούλα.