ΕΛΛΑΔΑ

«Ξ»: Μία φιλόξενη εμπειρία οινογνωσίας στο Αμύνταιο με τη Lidl Ελλάς

«Ξ»: Μία φιλόξενη εμπειρία οινογνωσίας στο Αμύνταιο με τη Lidl Ελλάς

Τα ντόπια προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου είναι οι «πινέζες» στον απέραντο χάρτη της ταξιδιωτικής bucket list μας, μίας λίστας που μας παρακινεί κάθε τόσο να γνωρίζουμε βαθύτερα τον τόπο μας. 

Πόσες θάλασσες, ουρανούς και δρόμους διανύσαμε στο παρελθόν, για να δοκιμάσουμε την αυθεντική νοστιμιά ενός φημισμένου, παραδοσιακού πιάτου, τη φινετσάτη επίγευση ενός ξεχωριστού οίνου, το ακατέργαστο και ιδιαίτερο άρωμα μίας πρώτης ύλης, η οποία παράγεται αποκλειστικά μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή;

Ωστόσο, σε αυτό το απολαυστικό, γαστρονομικό «ταξίδι» σε κάθε άκρη της Ελλάδας, το οποίο δεν τελειώνει ποτέ, όσο συνεχίζουν να παράγονται καινούργια ελληνικά προϊόντα που αξίζουν την προσοχή μας, έχουμε και συνεπιβάτες. Πρόκειται για τους παραγωγούς που διοχετεύουν όλο το μεράκι και την αγάπη τους, θέλοντας να φέρουν μόνο τα καλύτερα προϊόντα στην καθημερινότητά μας, καθώς και εκείνους που μετέπειτα αναλαμβάνουν να τα συστήσουν σε ένα ευρύτερο κοινό, όπως η Lidl Ελλάς, η οποία δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων, ακόμη και στο εξωτερικό.

Μάλιστα, αυτή η σύμπραξη, η μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους, ήταν και ο λόγος που βρεθήκαμε πριν λίγες ημέρες στο Αμύνταιο, εκεί όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ), εκεί όπου παράγεται το εκλεκτό, ροζέ, ημίξηρο κρασί «Ξ» ή καλύτερα, «ξ», μία νέα ετικέτα που βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων Lidl και αξίζει σίγουρα μία θέση στις πιο ξεχωριστές περιστάσεις μας.

Μία περιήγηση στο οινοποιείο Αμυνταίου με «όχημα» τη γεύση και την παράδοση

Αν θέλει κάποιος να πάρει έστω και νοητά μία γεύση από το κρασί «Ξ», χωρίς να έχει πιει ούτε μία γουλιά, αρκεί να κάνει εικόνα τον αστείρευτο φυσικό πλούτο που κρύβεται στο Αμύνταιο, δηλαδή στο «στολίδι» της Φλώρινας. Πρόκειται για μία περιοχή που λόγω του οροπεδίου, των λιμνών, του ιδιαίτερου, ημι-ηπειροτικού κλίματος και της φυσιολογίας των ελαφριών αμμωδών εδαφών, έχει καταφέρει να αναπτύξει μία σπουδαία, μακρά παράδοση στην παραγωγή ήρεμων, ερυθρών, ροζέ αλλά και αφρωδών οίνων. Αυτά τα πλεονεκτήματα αξιοποιεί και ο ΑΣΕΠΑ από το 1959, παράγοντας κρασιά που διακρίνονται για τον αρωματικό και πολυδύναμο χαρακτήρα τους.

Αφού τα μέλη του συνεταιρισμού μας υποδέχθηκαν προσφέροντάς μας τοπικά καλούδια και μούστο για το καλωσόρισμα, πραγματοποιήσαμε μία περιήγηση στη μονάδα παραγωγής, γνωρίζοντας αναλυτικά όλα τα στάδια της εμφιάλωσης. Εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις, από την προσέγγιση των ανθρώπων που απασχολούνται εκεί, εξασφαλίζοντας τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, τις οποίες επιβάλλει μία τόσο απαιτητική διαδικασία. Ωστόσο, τη στιγμή που βγήκαμε ξανά στον προαύλιο χώρο για μια «πλούσια» εμπειρία οινογνωσίας, η οποία περιλάμβανε τον ροζέ οίνο Demi Sec Π.Ο.Π. Αμύνταιο και το Ξινόμαυρο Reserve Π.Ο.Π. Αμύνταιο, γευτήκαμε επιτέλους και το «Ξ», αναγνωρίζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά, τη δροσιστική οξύτητα και τη μετρημένη γλυκύτητα, που το αναδεικνύουν σε μία premium επιλογή ξινόμαυρου.

«Ξ» σημαίνει καραμέλες και λουλούδια που μπλέκουν μοναδικά με κράνα και φράουλες

Όσοι αναζητούμε ένα ευχάριστο κρασί να μας κρατάει συντροφιά στις σπιτικές, after work συναντήσεις, έναν οίνο που θα συνοδεύει τα αλλαντικά και τα τυριά, τα οποία εμπεριέχουν τα πλατό που μοιραζόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τότε το «Ξ» αποτελεί την ιδανική επιλογή. Διότι το συγκεκριμένο, άκρως ορεκτικό κρασί, με το απαλό, σομόν, χρώμα, μας οδηγεί σε μία δροσιστική, πρωτόγνωρη και πολυδιάστατη γευστική εμπειρία, που ξεκινά με καθαρές «νότες» από γαλλικές bonbons και άχνη ζάχαρη, ενώ καταλήγει σε ένα ποτ πουρί αποξηραμένων λουλουδιών και κόκκινων φρούτων, το οποίο προκαλεί «εκρήξεις» απόλαυσης στους γευστικούς μας κάλυκες. Αρκεί, βέβαια, η θερμοκρασία σερβιρίσματος να είναι η ιδανική, δηλαδή να κυμαίνεται στους 8 με 10°C.

Η επίσκεψή μας στο ΑΣΕΠΑ και η γνωριμία μας με το Αμύνταιο έκλεισε με τον πιο νόστιμο και φιλόξενο τρόπο, δηλαδή γύρω από ένα μεγάλο, στολισμένο τραπέζι, του οποίου το μενού είχε επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης, αντλώντας έμπνευση από την ντόπια κουζίνα και επιλέγοντας ως πρώτες ύλες τα τοπικά προϊόντα της σειράς «Νώμα», καθώς και άλλα φρέσκα προϊόντα από τα καταστήματα Lidl. Πεντανόστιμο ριζότο με άγρια μανιτάρια και βούτυρο λευκής τρούφας, μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο στη λαδόκολλα με κόκκινο κρασί και μέλι, ήταν τα ευρηματικά πιάτα που συνοδεύσαμε με τα πληθωρικά, δυναμικά κρασιά που παράγει το οινοποιείο του συνεταιρισμού και εμπλούτισαν με αναπάντεχες «πινελιές» απόλαυσης το γεύμα μας.

Όσοι θέλουμε να εξερευνούμε και να μαθαίνουμε την Ελλάδα μέσα από τα προϊόντα της, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η Lidl Ελλάς ενισχύει όλο και περισσότερο την εγχώρια αμπελουργία και οινοποιία, προσφέροντας στα καταστήματά της μία μεγάλη γκάμα ελληνικών κρασιών, δηλαδή 50 ετικέτες ελληνικής παραγωγής από τις 70 που διαθέτει συνολικά. Μάλιστα, τον τελευταίο έναν χρόνο έχει επενδύσει σε 4,5 εκατομμύρια φιάλες από πέντε Έλληνες προμηθευτές, με τους οποίους διατηρεί μόνιμη συνεργασία, όπως και με τον ΑΣΕΠΑ που φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια κοινής πορείας. Η στήριξη που προσφέρει η Lidl Ελλάς στον ελληνικό παραγωγικό κλάδο είναι σπουδαία, καθώς επιτρέπει σε όλους εμάς να γνωρίζουμε καλύτερα τον τόπο μας με τον πιο γευστικό τρόπο, ενώ συγχρόνως, δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να διευρύνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και εκτός συνόρων.