ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχονται τα Ηλεκτρονικά Πινάκια στα Δικαστήρια

Θεσσαλονίκη: Έρχονται τα Ηλεκτρονικά Πινάκια στα Δικαστήρια
Εφετείο Θεσσαλονίκης
eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Επεκτείνεται η εφαρμογή dikes.moj.gov.gr και στη Θεσσαλονίκη

Την επέκταση του νέου συστήματος ενημέρωσης πολιτών σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των εκθεμάτων των Δικαστηρίων (Ηλεκτρονικά Πινάκια) στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο Θεσσαλονίκης παρουσίασαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας ξεκίνησε από το Πρωτοδικείο Αθηνών για το σύνολο των αστικών και ποινικών υποθέσεων, ενώ σύντομα η υπηρεσία πρόκειται να επεκταθεί στα Εφετεία και Πρωτοδικεία Πειραιά και Χαλκίδας, καθώς και στο Εφετείο Αθηνών.

Πλέον, οι ενδιαφερόμενοι (διάδικοι, μάρτυρες, κλπ) μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης dikes.moj.gov.gr μπορούν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια υπόθεση εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο πινάκιο ή μια συγκεκριμένη αίθουσα δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό αφενός στην αποφυγή του συνωστισμού στις δικαστικές αίθουσες και αφετέρου στην ομαλότερη ροή των δικαστηριακών διαδικασιών.

Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες, χωρίς εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση και αφορά αποκλειστικά στην πορεία των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο).

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ανωνυμοποιημένες, κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Η παρουσίαση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια Ενημερωτικής Ημερίδας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εκκαθάριση πληρωμών, παρουσία της προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, προέδρου Εφετών, Σοφίας Μαντζακίδου και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Φινοκαλιώτη.