ΕΘΝΙΚΑ

Απειλή Καλίν: Ζητά να αποσυρθεί η Ελλάδα από τα φυσικά της σύνορα

Απειλή Καλίν: Ζητά να αποσυρθεί η Ελλάδα από τα φυσικά της σύνορα
Νέες απειλές Καλίν κατά της Ελλάδας
Glomex

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τη Λιβύη, με την οποία  ισχυρίζεται ότι κατέστρεψαν και διέλυσαν την πίεση που τους άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν χθες (3/11), ο οποίος είπε στο CNN Turk ότι η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. «Θα απαντήσουμε σε νομική βάση αλλά και σε διαφορετικό περιβάλλον», τόνισε αφήνοντας αιχμές.

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Αυτό είναι παραβίαση των διεθνών συνθηκών. Η παραβίαση των συνθηκών του 1923 και του 1949. Ήδη εμείς το κοινοποιήσαμε στον ΟΗΕ αλλά το καταγράψαμε και σε άλλους φορείς. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα και κανένα νόμιμο βήμα εδώ. Η Ελλάδα ξεκάθαρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αν όμως προχωρήσουν περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη βάση του νόμου αλλά και σε άλλο περιβάλλον…»

Επίσης, αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία είναι ιστορικής σημασίας για την Τουρκία.

«Στην ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, όπως και με τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη απαντάμε σε αυτά. Με τη συμφωνία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, καταστρέψαμε και διαλύσαμε την πίεση που μας άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό φωνάζουν. Είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία που υπογράψαμε το 2019 με την κυβέρνηση Σάρατζ.»

Σε συνέχεια της εμπρηστικής ρητορικής του είπε: «Δεν συγκρινόμαστε με την Ελλάδα, να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα.»

Συγκεκριμένα είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία δημιουργία απειλής από τα νησιά προς την Τουρκία. Αυτό το γνωρίζουν και οι Έλληνες καλά. Το ξέρουν καλά και οι Αμερικανοί. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα και πιθανότητα να κάνουν λάθος βήμα. Δεν μπορείτε να συγκρίνεται την Ελλάδα με την Τουρκία σε επίπεδο ισχύος. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα και στα πλαίσια της δικής της ισχύος να έχει την δική της πολιτική και στρατηγικό όραμα και να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία.»

Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Μάταιοι οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες»

Πέρα από τις απειλές του Καλίν, στο ίδιο επίπεδο κινείται και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζεται, καθώς είναι μάταιος κόπος και μίλησε για τεχνητές συμμαχίες στις οποίες δεν πρέπει να συμμετέχει.

«Η προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας είναι μάταιη, όπως είναι μάταιη και η προσπάθειά του να τρέχουν πίσω από ‘τεχνητές’ συμμαχίες. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να φτάσουν κάπου. Κάθε φορά υπενθυμίζουμε στους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία είναι ένας δυνατός, έμπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος και με αυτή την έννοια, ο διάλογος θα έχει όφελος προς όλες τις πλευρές και η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου είναι σημαντική και θα έχει όφελος και για την Τουρκία και για την Ελλάδα.»

Τουρκικός Τύπος: «Ο Μητσοτάκης ειρωνεύεται τον Ερντογάν για τον πληθωρισμό»

Από την άλλη πλευρά ο τουρκικός τύπος ρίχνει τα πυρά του στον Έλληνα πρωθυπουργός κατηγορώντας τον ότι ειρωνεύτηκε το θέμα του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία.

Ο επίσημος πληθωρισμός της Τουρκίας βρίσκεται στο 85%, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü κάνει λόγο για «ειρωνεία Μητσοτάκη στον Ερντογάν» και αναφέρει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ηλεκτρονικά μέσα αναφέρουν ότι η δήλωση αυτή μπορεί να εκνευρίσει τον Τούρκο πρόεδρο και να αυξήσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αντίστοιχα, η φιλοκυβερνητική Τ24 γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στόχευσε πάλι την Τουρκία και ειρωνεύτηκε τον πληθωρισμό».

Διαβάστε ακόμα:

Διάλογος με τους Τούρκους; Με κανόνια ξεσκέπαστα...

Ιμπραΐμ Καλίν: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας απειλεί

Προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο: Μια εμπλοκή και 81 παραβιάσεις