ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «EVA»: Μήνυμα 112 σε πολλές περιοχές - Μεγάλη προσοχή

Κακοκαιρία «EVA»: Μήνυμα 112 σε πολλές περιοχές - Μεγάλη προσοχή
IN TIME

Κακοκαιρία «EVA»: Το 112 ήχησε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Το μήνυμα του 112 ήχησε και στους κατοίκους της Αττικής, του Αργοσαρωνικού και της Κορίνθου λίγο μετά τις 18:55. Το μήνυμα αφορά την κακοκαιρία Eva και τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητώντας από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Το απόγευμα του Σαββάτου (05/11) το 112 εμφανίστηκε και στις κινητές συσκευές των κατοίκων της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Το βράδυ της Παρασκευής (04/11) οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων νησιών και της Μεσσηνίας, ειδοποιήθηκαν με μήνυμα από το 112 λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που τους χτύπησαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και πριν λίγη ώρα.

Νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία που εξέτασε και ανέλυσε η ΕΜΥ δεν προκύπτει ουσιώδης διαφοροποίηση από το ήδη εκδοθέν έκτακτο δελτίων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Με βάση τα νεότερα δεδομένα το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν: α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022), ενώ στην υπόλοιπη χώρα την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται: α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης), γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Δείτε LIVE μέσα από το WINDY πώς κινείται κάθε στιγμή το βαρομετρικό κυκλώνοντας την Ελλάδα:

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου για κακοκαιρία

Διευρυμένη σύσκεψη για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και με την παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.

Ο κ. Υπουργός ζήτησε από τις Αστυνομικές Αρχές να τεθούν, από τις επόμενες ώρες, σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και να αντιμετωπιστούν τα όποια τυχόν προβλήματα ανακύψουν.

Για το σκοπό αυτό, ενισχυμένα κλιμάκια της τροχαίας θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και τα κατά τόπους Αστυνομικά τμήματα της Επικράτειας, ευρισκόμενα σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα

Το απόγευμα του Σαββάτου η κακοκαιρία έφτασε στο Ρίο Αντίρριο. Ήδη από νωρίς το Σάββατο, έχει επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου για ανοικτού τύπου πλοία από και προς την Κέρκυρα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η Ζάκυνθος από τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου (05/11) βρίσκεται στο «μάτι» της κακοκαιρίας και έρχεται αντιμέτωπη με δυνατούς ανέμους και βροχόπτωση.

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά αύριο Κυριακή (06/11) τόσο στο νησί όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Σφοδρές καταιγίδες σημειώθηκαν και στην Κέρκυρα, καθώς το βαρομετρικό. Μάλιστα, από κεραυνό πήρε φωτιά ένας μετασχηματιστής ξενοδοχείου.

Μόνο με κλειστού τύπου πλοία γίνονται τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, λόγω των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή.

Στη θαλάσσια περιοχή της Ηγουμενίτσας σχηματίστηκε υδροστρόβιλος, ο οποίος έγινε ορατός από πολλά σημεία της πόλης. Τις εικόνες κατέγραψαν χρήστες των κοινωνικών δικτύων και σχετικό βίντεο δημοσίευσε το Forecast Weather Greece.

Ο καιρός την Κυριακή 6 Νοεμβρίου - Μέχρι και χαλαζοπτώσεις κατά τόπους

Την Κυριακή βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα έως πολύ έντονα και τα οποία το βράδυ θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά, στα κεντρικά, στα νότια και στο Αιγαίο. Κατά τόπους θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις.

Από τις απογευματινές ώρες αύριο πολύ έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και σε περιοχές της Κρήτης. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 21, στην Ήπειρο από 8 έως 19 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 8 έως 20, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 12 έως 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 Μποφόρ και τοπικά 7 Μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε ανατολικούς έως βορειοανατολικούς με εντάσεις 5-6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 Μποφόρ και από το βράδυ άνεμοι βορείων διευθύνσεων με μικρή εξασθένηση. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα είναι τοπικά θυελλώδεις.

Στην Αττική αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 Μποφόρ και από αργά το βράδυ ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ, όμως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα ενισχύονται τοπικά σε θυελλώδεις. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς.

Σχετικές ειδήσεις