ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «EVA»: Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τα έκτακτα φαινόμενα

Κακοκαιρία «EVA»: Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τα έκτακτα φαινόμενα

Κακοκαιρία «EVA»: Οι μετεωρολόγοι κρούουν το καμπανάκι επικίνδυνων φαινομένων για το βράδυ του Σαββάτου (5/11) και την Κυριακή (6/11) - Δύσκολη μέρα ξημερώνει για την Αττική

Η κακοκαιρία EVA συνεχίζει να σφυροκοπεί τη χώρα μας από τα ξημερώματα του Σαββάτου (05/11). Ήδη σε νησιά του Ιονίου, όπως η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος, αλλά και η Δυτική Ελλάδα και η Πάτρα χτυπήθηκαν από ισχυρή βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους, ενώ τα έντονα φαινόμενα θα φτάσουν στην Αττική και την Κεντρική Ελλάδα. Από αύριο μάλιστα η κακοκαιρία θα φτάσει στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Kυριακή η τελευταία ημέρα της κακοκαιρίας «EVA»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο η Κυριακή αναμένεται να είναι η τελευταία ημέρα της έντονης κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται σταδιακή βελτίωση του καιρού από τη Δευτέρα. Μέχρι το επόμενο Σάββατο δεν προβλέπεται κάποιο σύστημα να δώσει ξανά βροχές. Έτσι, οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας θα είναι με πολλές ώρες ηλιοφάνειας. Το θερμόμετρο όμως θα έχει επιστρέψει σε κανονικές τιμές για την εποχή, γύρω στο μεσημέρι θα φτάνουν τους 20 με 23 βαθμούς. Ψύχρα αναμένεται τις πρωινές ώρες ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει τους 18 με 20 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στα νησιά.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία από 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρές. Οι άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Σάκης Αρναούτογλου: Ο παγωμένος Mistral που «φέρνει» τα ακραία φαινόμενα

Για το φαινόμενο που μετατρέπει σε πιο «άγρια» την κακοκαιρία «Eva» μίλησε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Το φαινόμενο που επηρεάζει την κακοκαιρία είναι ο δυνατός και παγωμένος mistral (τοπικός βαρδάρης της Μεσογείου), που μπορεί να φτάσει σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι και τα 11 μποφόρ.

Σχηματίζει σύννεφα στη δυτική και κεντρική Μεσόγειο και αυτά κινούνται ολοένα πιο ανατολικά προς την περιοχή μας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα έχει ο καιρός είναι ότι από το πρωί υπάρχει περιορισμένη ορατότητα και τοπικές πυκνές ομίχλες στον Έβρο, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, ίσως και στην Αττική.

Τάσος Αρνιακός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες

Σε όλη τη χώρα την Κυριακή προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου μέχρι το μεσημέρι, στα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης) μέχρι το απόγευμα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες από το πρωί, και στα Δωδεκάνησα από το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Σταδιακά στα δυτικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει τους 18 με 20 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στα νησιά.

Θοδωρής Κολυδάς: Καταιγίδες στα ανοιχτά του Ν. Ιονίου τη νύχτα

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες.

«Η θέση του χαμηλού μέσα από τη δορυφορική εικόνα της ΕΜΥ , η ηλεκτρική δραστηριότητα και αποτύπωση radar. Οι καταιγίδες στα ανοιχτά του Νοτίου Ιονίου θα κινηθούν Α-ΒΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας όπως αναφέρεται στο έκτακτο δελτίο»

Χριστίνα Ρήγου: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, τις πρώτες πρωινές ώρες μια λαίλαπα καταιγίδων θα συνεχίσει να δίνει ισχυρές βροχές στα δυτικά. Γρήγορα όμως θα μετακινηθεί ανατολικότερα, διασχίζοντας όλη τη χώρα, αφήνοντας το μεσημέρι τη δυτική Ελλάδα με βελτιωμένο καιρό.

Οι περιοχές που κατά τη διάρκεια της Κυριακής (06/11) από το πρωί μέχρι περίπου το απόγευμα αναμένεται να δεχτούν τη σφοδρότητα των φαινομένων και ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα είναι η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής και η ανατολική Πελοπόννησος. Από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να επηρεαστούν τα νησιά του Αιγαίου, με τα φαινόμενα να συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας.