ΕΛΛΑΔΑ

Πανσέληνος Νοεμβρίου: Εντυπωσιακές εικόνες από το «ματωμένο φεγγάρι»

Πανσέληνος Νοεμβρίου: Εντυπωσιακές εικόνες από το «ματωμένο φεγγάρι»
Πανσέληνος Νοεμβρίου
Facebook / Weather News Greece

Η αποψινή πανσέληνος συνδυάζεται με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, την ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία είναι ορατή από την Ανατολική Ασία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας.

Απόψε είναι η Πανσέληνος του Νοεμβρίου, η φωτεινότητα της οποίας θα αγγίξει το 100%. Η πανσέληνος στην Ελλάδα ανέτειλε στις 17:18 και θα δύσει στις 7:05. Ονομάζεται «Ματωμένο φεγγάρι» ή «Φεγγάρι του Κάστορα» και είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαινόμενο.

Η αποψινή πανσέληνος συνδυάζεται με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, την ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία είναι ορατή από την Ανατολική Ασία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη NASA, η τωρινή ολική έκλειψη είναι και η τελευταία για τα επόμενα τρία χρόνια, με την επόμενη να αναμένεται το 2025.

Οι φωτογραφίες με την πανσέληνο από διάφορα μέρη της Ελλάδας είναι εντυπωσιακές.

Γιατί η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»

Τόσο η πανσέληνος, όσο και ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, παίρνουν συνήθως το όνομά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Νοέμβριος είναι ο «μήνας του Κάστορα».

Συνήθως, οι ονομασίες της πανσελήνου και του εκάστοτε μήνα δίνονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο, ο κάστορας αναφέρεται στα χαριτωμένα τρωκτικά, τα οποία μέχρι τις αρχές έχουν ήδη συλλέξει αρκετό φαγητό, προτού βρουν καταφύγιο μέσα στα δέντρα.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Νοεμβρίου είναι:

Το Παγωμένο Φεγγάρι (Φυλή Κρι): Αναφέρεται στην πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται αυτή την περίοδο.

Το Φεγγάρι της Ανασκαφής (Φυλή Τλινγκίτ): Αναφέρεται στα μικρά ζώα που σκάβουν το έδαφος, αναζητώντας πεσμένους καρπούς.

Το Φεγγάρι του Οίστρου των Ελαφιών (Φυλές Ντακότα και Λακότα): Αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή είναι η περίοδος ζευγαρώματος των ελαφιών.

Μια ολική σεληνιακή έκλειψη θα λάβει χώρα την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, όμως θα φτάσει στο μέγιστο σημείο της το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, οπότε δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας. Θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη του φεγγαριού έως τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με το Sky & Telescope.

Σημειώνεται ότι αύριο 9 Νοεμβρίου, ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους. Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα και έτσι δώσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του (αν και λόγω της απόστασης του θα φαίνεται σαν μια μπλε-πράσινη κουκίδα από ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο).

Διαβάστε ακόμα:

Ολική έκλειψη Σελήνης: Μαγικές εικόνες χάρισε το «φεγγάρι του κάστορα»

Γης μαδιάμ: Πανσέληνος-Σεληνιακή Έκλειψη στον Ταύρο

Φώτισε τον ουρανό το «φεγγάρι του Κυνηγού» - Εντυπωσιακές εικόνες με την πανσέληνο του Οκτωβρίου