ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών στα Ιλίσια

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών στα Ιλίσια
Η βίαιη έξωση της Ιωάννας Κολοβού, που έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό, οδήγησε σε αντιδράσεις από φορείς, συλλογικότητες και στελέχη της αντιπολίτευσης.
Newsbomb.gr / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Η βίαιη έξωση της δημοσιογράφου, Ιωάννας Κολοβού, από το σπίτι της το οποίο έχασε σε πλειστηριασμό, έφερε αντιδράσεις. Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα Ιλίσια έξω από την οικία.

Φωτογραφίες/Βίντεο: Αλέξανδρος Γαστεράτος

«Η πόρτα έσπασε με ηλεκτρικό πριόνι και κλωτσούσαν. Λες και είμαστε σε κάποια δικτατορία. 05:30 το πρωί ήρθαν. Κατά τις 06:30 ξεκίνησαν. Χτύπησαν την πόρτα δεν τους άνοιξα φυσικά και την έσπασαν», είπε η Ιωάννα Κολοβού στο Newsbomb.gr για τη βίαιη έξωση. Η κ. Κολοβού έχασε το σπίτι της για 15.000 ευρώ, το σπίτι – παρότι πρώτη κατοικία – βγήκε σε πλειστηριασμό και έτσι διατάχθηκε η βίαιη απομάκρυνσή της.

Η εξέλιξη αυτή έφερε αντιδράσεις, καθώς φορείς και συλλογικότητες ήταν από το πρωί στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού και διαμαρτύρονταν για την έξωση. Μάλιστα, το απόγευμα διοργανώθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην οποία έδωσαν το «παρών» εκτός από πολίτες και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Κάτω τα χέρια από του λαού το βιός», ήταν το κύριο σύνθημα της συγκέντρωσης η οποία ώρα με την ώρα μεγάλωσε στους δρόμους των Ιλισίων.

Οι συγκεντρωμένοι, στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην περιοχή, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πλειστηριασμών και της κυβέρνησης.

Με συνθήματα όπως «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», ανάλογα πανό και φωνές κατά των πλειστηριασμών, η πορεία πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της περιοχής και σαν συμπαράσταση προς την Ιωάννα Κολοβού.

Πλειστηριασμοί: Κατασχέσεις σπιτιών και για 1.000 ευρώ - Τι ισχύει

Ο Ζαννής Σιδέρης, δικηγόρο Παρ' Αρείω Πάγω, εξειδικευμένος σε ζήτημα υπερχρέωσης και υποθέσεις νόμου Κατσέλη, πτωχεύσεων ρυθμίσεων και πλειστηριασμών, εξηγεί στο Newsbomb.gr τι ισχύει για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας και πότε γίνεται κατάσχεση.

«Δεν υπάρχει θεωρητικά όριο χρημάτων για να γίνει πλειστηριασμός. Ρεαλιστικά πλειστηριασμοί γίνονται πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνονται και για μικρότερα χρέη, ακόμα και για χίλια ευρώ», όπως και ο πλειστηριασμός που έγινε στο σπίτι της κας Κολοβού.

Για το πως μπορεί κάποιος να διαφυλάξει το σπίτι του από πλειστηριασμό, ενώ έχει χρέη θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη «να έχει υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη, να έχει ρυθμίσεις στο δάνειο του, είτε μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε με απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα αλλά και όποιος είναι ευάλωτος οφειλέτης, αρκεί να αποδείξει ότι πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όποιος δεν έχει κάποιο από τα προαναφερόμενα, για οποιοδήποτε ποσό μπορεί να κατασχεθεί το σπίτι του».

«Ρεκόρ» πλειστηριασμών το 2022

«Οι πλειστηριασμοί το 2022 έχουν εκτιναχθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον το σύνολο των δανείων έχουν πουληθεί σε ξένα funds τα οποία κινούνταν άκρως επιθετικά. Πέρα όμως από αυτό, να αναφέρουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός λόγω καραντίνας. Επίσης, τον Αύγουστο, δεν γίνονται ποτέ πλειστηριασμοί. Άρα ένα 7μηνο της προηγούμενης χρονιάς που δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός, είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθούν όλοι για το 2022», επεσήμανε ο κος Σιδέρης.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

Κολοβού στο Newsbomb.gr: Οι δραματικές στιγμές της βίαιης έξωσης

Ιωάννα Κολοβού: Η στιγμή που οι αστυνομικοί μπαίνουν στο σπίτι της

Ιωάννα Κολοβού: Της παίρνουν το σπίτι για χρέος 15.000 ευρώ