ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Έδωσε συμπληρωματική κατάθεση ο 19χρονος

Κιβωτός του Κόσμου: Έδωσε συμπληρωματική κατάθεση ο 19χρονος
INTIME

Σε συμπληρωματική κατάθεση κλήθηκε σήμερα ο 19χρονος που έχει καταγγείλει πρόσωπο της Κιβωτού του Κόσμου για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο καταγγέλλων πέρασε το κατώφλι των δυο εισαγγελέων ανηλίκων προκειμένου να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα καταγγελλόμενα.

Οι δυο εισαγγελείς ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη -Κυριακή Τσιχλή έλαβαν κατάθεση και από έναν πρώην τρόφιμο σε δομή της οργάνωσης, ο οποίος βρισκόταν στην Ολλανδία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μάρτυρας έκανε λόγο για σωματική του κακοποίηση την περίοδο που διαβιούσε σε δομή της Κιβωτού, ενώ φέρεται να μην αναφέρθηκε σε σεξουαλική κακοποίηση.

Τι λέει πρώην εργαζόμενη της δομής της Καλαμάτας

Η πρώην εργαζόμενη της δομής της Καλαμάτας, η οποία ξεκίνησε το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων, επιβεβαίωσε ότι γνώριζε για την καταγγελία του 19χρονου πριν αυτή δημοσιοποιηθεί. Μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Ήμουν ήδη απομακρυσμένη από τη δομή της Καλαμάτας όταν με πλησίασε φίλος του 19χρονου ο οποίος δεν ήταν πλέον στη δομή καθώς ενηλικιώθηκε και μου μίλησε για την κακοποίηση. Αυτό έγινε πριν από ένα χρόνο και δύο μήνες, πέρσι τον Σεπτέμβριο. Γνώριζε πως είχα καλές σχέσεις με τα παιδιά γι αυτό με εμπιστεύτηκε. Στη συνέχεια μαζί με δύο ακόμα παιδαγωγούς που εργάζονταν στη δομή, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε δικηγόρο για να τον συμβουλευτούμε. Παίρναμε συμβουλές γιατί όλη η διαδικασία ήθελε χρόνο, μεθοδικότητα και μεγάλη προσοχή. Λίγο αργότερα ο ένας παιδαγωγός από εμάς απομακρύνθηκε εκδικητικά από την ίδια τη δομή ενώ ο άλλος παραιτήθηκε.

Κατά τους διοργανωτές η απομάκρυνση από δομή σε δομή των παιδιών ήταν στο πλαίσιο του σωφρονισμού τους. Απομακρυνόντουσαν χωρίς καμία ενημέρωση σε κανέναν. Εν μια νυκτί μας λέγαν φεύγει ο Χ και πάει εκεί. Είχαμε παρατηρήσει κάποια πράγματα που δεν μας άρεσαν, η «εργασιοθεραπεία» δεν ήταν ποτέ εργασιοθεραπεία. Οι συνέπειες εκτός ομάδας υπήρχαν. Η απομόνωση δεν υπήρξε στη δομή της Καλαμάτας, επειδή ήμασταν εμείς με τα παιδιά και προσπαθούσαμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν επιτρέπαμε να συμβαίνουν τέτοιες συνέπειες, όσο μπορούσαμε κάναμε τα στραβά μάτια. Και ας είχαμε την οδηγία ένα παιδί να είναι εκτός ομάδας. Προσπαθούσαμε να κάνουμε τη συνέπεια όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για τα παιδιά».