ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα Prorata: Κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας οι πολίτες

Έρευνα Prorata: Κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας οι πολίτες
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Η πλειοψηφία των πολιτών που απάντησε στην εβδομαδιαία έρευνα της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr, τάχθηκε κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τονίζοντας πως είναι άδικοι και δεν πρέπει να διεξάγονται.

Την εβδομάδα που πέρασε κυριάρχησαν οι εικόνες της βίαιης έξωσης της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού από το σπίτι της το οποίο έχασε σε πλειστηριασμό. Σκηνές που - τουλάχιστον με τέτοια ένταση - δεν είχαν επαναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες επανάφεραν τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας στο επίκεντρο των συζητήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα έρευνα της Prorata διερεύνησε τις στάσεις και τις αντιλήψεις των αναγνωστών/τριων του Newsbomb.gr σε σχέση με θέματα που αφορούν το αναγκαίο και το δίκαιο (ή μη) των πλειστηριασμών, αποκαλύπτοντας ως ένα βαθμό και τις σχετικές τάσεις εντός της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου 6 στους 10 ερωτώμενους διατηρούν την άποψη ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ενώ 3 στους 10 ότι πρέπει να γίνονται αλλά μόνο για υπέρογκα χρέη. Τέλος, η μικρότερη μερίδα (περίπου 1 στους 10) συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να γίνονται σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Οι μόνοι παράγοντες που ελαφρώς διαφοροποιούν την εικόνα - χωρίς να την αλλοιώνουν είναι το ετήσιο εισόδημα και η εγγύτητα απέναντι στο εκάστοτε πολιτικό κόμμα: Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα κάποιου/ας τόσο πιθανότερο είναι να τάσσεται με μεγαλύτερη ένταση κατά των πλειστηριασμών. Την ίδια στιγμή, μια μειοψηφική αλλά σημαντική μερίδα όσων αισθάνονται πιο κοντά στη ΝΔ (21%) θεωρούν ότι πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως του όγκου των χρεών ή άλλων κριτηρίων.

Πόσοι δίκαιοι ή άδικοι είναι, ωστόσο, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τους αναγνώστες και αναγνώστριες του Newsbomb.gr; Για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών (76%), ενώ για την μικρότερη μερίδα αυτών (21%), είτε άδικοι, είτε δίκαιοι θα πρέπει να γίνονται. Οι συμμετέχοντες/ουσες που με μεγαλύτεροι ένταση θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί είναι όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και εκ των πραγμάτων αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια σε σχέση με την πρώτη κατοικία τους, αλλά και όσοι/ες τοποθετούνται αριστερότερα στο πολιτικό φάσμα - μεταξύ των όποιων και όσοι αισθάνονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - οι οποίοι/ες συμμερίζονται τη συγκεκριμένη άποψη με μεγαλύτερη ένταση προφανώς στη βάση μιας αφετηριακής ιδεολογικής τοποθέτησης σε σχέση με το τι είναι δίκαιο και τι όχι.

Τέλος, πότε, σύμφωνα με τους αναγνώστες και αναγνώστριες του Newsbomb.gr ήταν ευκολότερο να γίνουν πλειστηριασμοί; Σήμερα, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ή πριν λίγα χρόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Και εδώ οι συμμετέχοντες φαίνεται να είναι σίγουροι και σίγουρες μόνο για ένα πράγμα: επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα ήταν, είτε περίπου όπως και σήμερα (45%) ή και καλύτερα (38%), με μόλις μια πολύ μικρή μερίδα αυτών (12%) να πιστεύει ότι επί «πρώτης φορά Αριστερά» ήταν πιο εύκολο να γίνουν πλειστηριασμοί. Αναμενόμενα δε, όσοι αισθάνονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούν ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πιο εύκολο να γίνουν σήμερα, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Αντίστοιχα, μια παρόμοια (αν και όχι με την ίδια ένταση) τοποθέτηση διατηρούν και όσοι/ες αισθάνονται εγγύτερα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με την μεγαλύτερη μερίδα αυτών να θεωρεί ότι σήμερα οι πλειστηριασμοί είναι ευκολότερο να γίνουν συγκριτικά με λίγα χρόνια νωρίτερα. Αντίθετα, όσοι αισθάνονται πιο κοντά στη ΝΔ τείνουν να ευθυγραμμίζονται με μια (δίκαιη ή άδικη, λίγο ενδιαφέρει τις μετρήσεις) πιο «θολή» άποψη: Όσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο είναι και σήμερα επί διακυβέρνησης ΝΔ.