Άγιος Νικόλαος: Πάντα στην πλώρη των ναυτικών μας
Πηγή: Υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Νικόλαος: Πάντα στην πλώρη των ναυτικών μας

Σπουδαία μέρα η σημερινή για την Ορθοδοξία και τις Ένοπλες Δυνάμεις - Τιμή και Δόξα στην ελληνική ναυτοσύνη – Ο Άγιος Νικόλαος πάντα στις γέφυρες των πλοίων μας, στο μυαλό και την ψυχή των ναυτικών μας. 

Τον Προστάτη του Άγιο Νικόλαο εορτάζει σήμερα 06 Δεκεμβρίου το Πολεμικό μας Ναυτικό, σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον ελληνικό χώρο από τους ανθρώπους της θάλασσας. Είναι προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και των φτωχών.

Η σχέση των ναυτικών μας με τον Άγιο Νικόλαο, χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδέει την ανθρώπινη φύση με το θείο μέσω της ιεράς εικόνας του Άη Νικόλα που κοσμεί κάθε μικρό και κάθε μεγάλο σκάφος στις θάλασσες του κόσμου, από την πιο μικρή βάρκα και καϊκι, μέχρι τα δεξαμενόπλοια, τα πολεμικά μας πλοία και τα υποβρύχια. Σε κάθε πλώρη, σε κάθε τιμόνι και χειριστήριο, σε κάθε μυαλό και κάθε ψυχή, σε μπουνάτσες και τρικυμίες, ο Άγιος καθοδηγεί και θέτει υπό την σκέπη του ταξιδιώτες, ναυτικούς και ψαράδες.

Η ναυτική ιστορία της χώρας μας αποδεικνύει τους στενούς και ακατάλυτους δεσμούς του Ελληνισμού με τη θάλασσα, τόσο στους τομείς του εμπορίου και του Πολιτισμού, όσο φυσικά και στους αγώνες του Έθνους μας, με μάχες καθοριστικές για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία. Από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας μέχρι την Ελληνική Επανάσταση το 1821, μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους και τις νικηφόρες ναυμαχίες της «ΕΛΛΗΣ», της «ΛΗΜΝΟΥ» και του θρυλικού θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ», το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αγωνίσθηκε με σθένος και έβαλε την υπογραφή του με χρυσά γράμματα στο ρου της ισορίας του Έθνους των Ελλήνων.

Το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ

Στις μέρες μας, ο ελληνικός Στόλος αποτελεί τον Κλάδο - «κλειδί» για την πολεμική ισχύ της χώρας μας, άγρυπνος και αεικίνητος φρουρός των θαλασσών μας. Από το κομβικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέχρι τη Γαύδο και από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το πανέμορφο Καστελλόριζο μέχρι τα Διαπόντεια νησιά, τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού υψώνουν ψηλά την ελληνική σημαία και προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Έχοντας στο τιμόνι του έναν από τους πιο έμπειρους Έλληνες αξιωματικούς, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει απτά και απολύτως επιτυχημένα αποτελέσματα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, από τη στιγμή που κάθισε στη νευραλγική θέση του Αρχηγού ΓΕΝ δεν έχει βρει μια ήρεμη μέρα στο ελληνικό «Πεντάγωνο», με τον ίδιο ωστόσο όχι απλά να ανταποκρίνεται σε κάθε πρόκληση, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του ελληνικού Στόλου, αλλά παράλληλα να οδηγεί το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα εποχή, Η αφοσίωση στην αποστολή του, η πίστη στο λειτούργημα που επιτελεί, η αποφασιστικότητα, αλλά και το πείσμα του, έχουν επιφέρει την απαραίτητη ηρεμία στα πληρώματα του ελληνικού Στόλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το επίδομα πλεύσης προς τα πληρώματα που βρίσκονται σε αποστολή, ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» στους φρουρούς του Αρχιπελάγους, μια ουσιαστική αναγνώριση και δικαίωση του κόπου των στελεχών, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσουν το λειτούργημα που επιτελούν.

Φυσικά, η συμφωνία για την απόκτηση 3+1 φρεγατών Belh@rra, η παραγγελία 7 ελικοπτέρων Romeo - των κορυφαίων στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο - οι 44 τορπίλες και τα αντίμετρα για τα υποβρύχια, η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με ανθρώπινο δυναμικό και η εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, φέρουν την υπογραφή του Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης

Όπως τόνισε όμως και ο υφυπουργός Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής για την γιορτή του Πολεμικού Ναυτικού, αδιαφιλονίκητος πολλαπλασιαστής ισχύος για το Πολεμικό μας Ναυτικό αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία το προσωπικό του, οι άνδρες και οι γυναίκες Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, οι Ναύτες και το Πολιτικό Προσωπικό, που αγόγγυστα συνεισφέρουν και καταφέρνουν επιτυχώς να διατηρήσουν το αξιόμαχο του Στόλου σε υψηλό πάντα επίπεδο. Ένα έμψυχο δυναμικό, το οποίο αποδεικνύει σε κάθε του ενέργεια ότι, η ναυτοσύνη και το φιλότιμο αποτελούν διαχρονικά τη μοναδική εκείνη κινητήριο δύναμη, η οποία τίθεται ικανή για την επίτευξη καθημερινών «θαυμάτων» σε όλα τα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι όσο και να προσπαθεί η σημερινή τεχνολογία να επιβάλλει την υπεροχή της, τελικός κριτής της επιτυχίας θα είναι πάντα ο άνθρωπος και η ακατάβλητη θέλησή του για την υπεράσπιση αξιών, αρχών, ιδεωδών.

Την Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση προς τιμήν των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και των οικογενειών τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρώην Υπουργοί, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, τους οποίους υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Επιπρόσθετα, παρέστησαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Πολιτικών Υπαλλήλων του Πολεμικού Ναυτικού με μέλη των οικογενειών τους, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Για να δείτε την ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ, πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε την ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε την ομιλία του ΥΦΕΘΑ, πατήστε ΕΔΩ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, έλαβαν χώρα τα ακόλουθα:

α. Παρουσίαση – αφιέρωμα με θέμα «Ο Αγώνας των ελληνικών Υποβρυχίων (Υ/Β) κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Β΄ ΠΠ)».

β. Βράβευση της κ. Μπήλιως Τσουκαλά, τιμώντας στο πρόσωπο του πατέρα της, Υποπλοιάρχου Ηλία Τσουκαλά ΒΝ, Υπάρχου του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1), όλους όσους υπηρέτησαν στα Ελληνικά Υ/Β κατά τον Β΄ ΠΠ.

γ. Τιμητική διάκριση στην Φρεγάτα (Φ/Γ) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ για τις 218 ημέρες σε αποστολή κατά το έτος 2022.

frg.jpeg
O Αντιπλοίαρχος Αθανάσιος Οικονομίδης, κυβερνήτης φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» βραβεύεται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

γ. Τιμητική διάκριση σε Σημαιοφόρο Ειδικοτήτων του Υ/Β ΠΟΝΤΟΣ, για τη συνεχή πολυετή υπηρεσία του σε υποβρύχια (19 έτη, 5 μήνες και 13 ημέρες).

δ. Βράβευση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» και Υποναυάρχου ε.τ. ΠΝ Πάνου Λασκαρίδη, για τις νέες εξαιρετικές πρωτοβουλίες του που αφορούν στην ανακαίνιση πτέρυγας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, όπως και την έκδοση του λευκώματος με τίτλο: «Πολεμικό Ναυτικό: Ιστορία και Τέχνη», καθώς επίσης και για την κατ’ επανάληψη προσφορά του στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.

ε. Βράβευση του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανασίου Μαρτίνου, για την ευγενική του χορηγία στην κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου Αμφιθεάτρου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Mε το βλέμμα στραμμένο στο γαλάζιο της Ελλάδας μας και με τη σκέψη μας σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς, η συντακτική ομάδα του Newsbomb.gr εύχεται χρόνια πολλά στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Ο Άγιος Νικόλας πάντα στην πλώρη, το μυαλό και την ψυχή σας!