ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στις Σέρρες: Το σύστημα θέρμανσης θα λειτουργούσε πρώτη φορά

Τραγωδία στις Σέρρες: Το σύστημα θέρμανσης θα λειτουργούσε πρώτη φορά

Σέρρες: Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου που κόστισε τη ζωή ενός 11χρονου μαθητή. Το μοιραίο λάθος με τις βάνες που έμειναν κλειστές. Δεν ανοίγουν τα σχολεία της πόλης σε ένδειξη πένθους.

Η φονική έκρηξη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 11χρονου αγοριού και τον τραυματισμό άλλων δύο παιδιών, με το ένα να έχει επιστρέψει σπίτι του και το δεύτερο να έχει διακομιστεί προληπτικά στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, άπαντες αναζητούσαν το «γιατί». Τις ευθύνες, το τι έφταιξε και η έκρηξη συνέβη την ώρα που στο σχολείο βρίσκονταν παιδιά.

Μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν τα παιδιά τους στο σχολείο εκείνη την ώρα, αναφέρουν ότι το σύστημα γεωθερμίας ήταν καινούριο, δεν είχε λειτουργήσει άλλη φορά και στην παρθενική προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία υπήρξε η φονική έκρηξη. Όπως λένε στο Newsbomb.gr άνθρωποι που γνώριζαν τι ακριβώς συνέβη, το σύστημα συνδέθηκε τη Δευτέρα ενώ αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί νωρίτερα προφανώς για να μην υπάρχουν παιδιά στο σχολείο.

Την ώρα που επιχειρήθηκε η σύνδεση και η εκκίνηση του συστήματος γεωθερμίας, στον χώρο του υπόστεγου – δίπλα στον φονικό λέβητα – υπήρχαν παιδιά από το ολοήμερο σχολείο. Είχαν τελειώσει τα μαθήματα, ήταν όμως στα πλαίσια του ολοήμερου στο σχολείο τους και είχαν μετακινηθεί προς το υπόστεγο λόγω της βροχής που έπεφτε στην περιοχή. Την ώρα εκείνη, λοιπόν, «έσκασε» ο λέβητας και μια πόρτα εκσφενδονίστηκε σκοτώνοντας τον 11χρονο και τραυματίζοντας τα άλλα δύο παιδιά.

Τραγική φιγούρα ήταν η μητέρα του 11χρονου, η οποία ειδοποιήθηκε για το περιστατικό και έτρεξε προς το σχολείο. Όταν έφτασε εκεί δεν της είπαν τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά την ειδοποίησαν να πάρει τη μικρή αδερφή του αδικοχαμένου 11χρονου που είναι μαθήτρια της Β’ Δημοτικού.

Η μητέρα αντιλήφθηκε ωστόσο ότι κάτι δεν πάει καλά, ακολούθησε με το αυτοκίνητο το ασθενοφόρο και πληροφορήθηκε το τραγικό συμβάν στο νοσοκομείο των Σερρών. Η οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού, μάλιστα, είχε μετακομίσει στις Σέρρες πριν από έναν χρόνο...

Οι γονείς των παιδιών του 9ου Δημοτικού Σερρών προφανώς και είναι σοκαρισμένοι από το συμβάν, καθώς κάποιοι εξ αυτών είχαν πάρει τα παιδιά τους από το σημείο λίγα λεπτά πριν το μοιραίο περιστατικό…

Το μοιραίο λάθος με τις κλειστές βάνες

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Σερρών, «γινόταν ένα έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, θα γινόταν η αλλαγή από τον καυστηρά στο πετρέλαιο στον καυστηρά με την γεωθερμία. Κάτι πήγε στραβά αυτό θα μας πουν οι αρμόδιοι».

Σχετικά με το πώς έγινε η φονική έκρηξη στις Σέρρες, ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς, μιλώντας κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, δήλωσε: «Άναψε για κάποιο λόγο, είτε από το θερμοστάτη, είτε από διακόπτη, είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Αυτό θα το δει ο εμπειρογνώμονας και ο καυστήρας όταν άναψε «έσκασε» ο λέβητας, γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα».

«Αν γίνονταν εργασίες, τι μεγέθους κι αν έπρεπε να γίνονται είναι ένα θέμα που το διερευνούν οι αρχές. Όταν έγινε το ατύχημα δεν γίνονταν εργασίες» είπε ο αντιδήμαρχος παιδείας Σερρών.

Το σημείο όπου έγινε η έκρηξη συνορεύει με την αυλή του νηπιαγωγείου. Αν δεν έβρεχε αυτή την ώρα θα βρίσκονταν εκεί δεκάδες μικρά παιδιά. Ευτυχώς λόγω της βροχής ήταν όλα μέσα στο κτίριο.

Εισαγγελική παρέμβαση για την έκρηξη που σκότωσε τον 11χρονο

Ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε να διερευνηθούν άμεσα οι ευθύνες για τη φονική έκρηξη στον λέβητα του σχολείου που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του 11χρονου παιδιού.

Κλειστά τα σχολεία ως ένδειξη πένθους για τον 11χρονο

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις Σέρρες ως ένδειξη πένθους μετά τον θάνατο 11χρονου μαθητή στο 9ο Δημοτικό Σχολείο από έκρηξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Σερρών, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να πραγματοποιηθεί η κηδεία του παιδιού ενώ το 9ο Δημοτικό Σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας, καθώς εκεί φοιτούσε ο 11χρονος που σκοτώθηκε από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Σερρών:

«Δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας της απώλειας του μαθητή της Στ´ Τάξης από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Οι σκέψεις μας αυτές τις ώρες είναι μόνο στην οικογένεια του αδικοχαμένου αυτού παιδιού, στην οποία εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Ο Θεός να τους δίνει δύναμη και κουράγιο.

Στους δύο μαθητές μας, που τραυματίστηκαν ευχόμαστε πλήρη και ταχεία ανάρρωση.

Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, στη διαλεύκανση κάθε πτυχής του δυστυχήματος, που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά.

Ήδη, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών.

Εξαιτίας της ανείπωτης αυτής τραγωδίας, σε ένδειξη πένθους, ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας.

Το 9ο, δε, Δημοτικό Σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας».

Τι αναφέρει ο Διευθυντής του σχολείου στο Newsbomb.gr

Για τα αίτια της τραγωδίας με το ένα νεκρό παιδί στο Δημοτικό των Σερρών, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Νικόλας Τσιώτσιος. Όπως ανέφερε στο σχολείο σήμερα, Δευτέρα, είχε βρεθεί μηχανικός ο οποίος έκανε τις τελικές ρυθμίσεις για να μην χρησιμοποιεί πλέον το σχολείο καθόλου πετρέλαιο και η θέρμανση να προέρχεται αποκλειστικά από τη γεωθερμία.

Ο μηχανικός είπε στον διευθυντή του σχολείου φεύγοντας ότι κλείνει τους διακόπτες του λέβητα και ότι πλέον δεν θα χρησιμοποιείται και ότι κανείς δεν χρειάζεται κάτι. Πως θα παραμείνει ανενεργός.

Σύμφωνα με το διευθυντή του σχολείου που αποχώρησε στις 13:45, μόλις έφτασε στο σπίτι του ενημερώθηκε για την έκρηξη στο λέβητα, τον τραυματισμό των δύο παιδιών και τον θάνατο ενός ακόμα.

Ο διευθυντής του σχολείου μιλώντας στο Newsbomb.gr ξεκαθάρισε «δεν είμαι ειδικός επί του θέματος των καυστήρων, ωστόσο είναι σαφές ότι κάτι έγινε λάθος κατά τη μετατροπή του λέβητα σε γεωθερμία» και πρόσθεσε ότι «την ώρα που έγινε η έκρηξη τα παιδιά είχαν διάλειμμα και ήταν στο προαύλιο και γι αυτό είχαμε τη θλιβερή κατάληξη. Εάν ήταν μέσα στην αίθουσα θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία».

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε και με δάσκαλο ο οποίος ήταν παρών στην τραγική στιγμή. Ο ίδιος, δηλώνει απόλυτα «σοκαρισμένος» από αυτά που συνέβησαν μπροστά στα μάτια και δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο άλλο σχόλιο.

«Το παιδί ήρθε νεκρό στο νοσοκομείο»

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Σερρών περιγράφεται ότι ο τραυματισμός των δύο μαθητών δεν είναι σοβαρός, ενώ εκφράζονται τα συλλυπητήρια για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο. Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού».

Μητσοτάκης: Βαθύτατη οδύνη για τον θάνατο του μαθητή

Στο τραγικό γεγονός αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη όπου βρίσκεται.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στο ξεκίνημα της ομιλίας του, την βαθιά του οδύνη για τον 11χρονο μαθητή που έχασε την ζωή του στο σχολείο του στις Σέρρες.

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού στις Σέρρες εξαιτίας ενός ατυχήματος που έγινε στο λέβητα του σχολείου που πήγαινε. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του παιδιού και διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις