Παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις: Πώς αντιδρά η αγορά

Στόχος της κυβέρνησης να περιοριστούν οι μεγάλες αυξήσεις στις εμπορικές μισθώσεις λόγω του πληθωρισμού - Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ
Παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις: Πώς αντιδρά η αγορά
Eurokinisi
5'

Την παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις, για ένα ακόμα χρόνο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που φαίνεται πως η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν» τα ενοίκια και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στον εμπορικό κόσμο.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες αντιδρούν στις ανακοινώσεις, με την ΠΟΜΙΔΑ να θεωρεί «μονομερή και κοινωνικά άδικη» την παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις και για το 2023.

Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη διαμαρτύρεται καθώς το μέτρο ανακοινώθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση και με την πλευρά των ιδιοκτητών.

Ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρει πως: «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απεχθές μέτρο που αν συνεχιστεί εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για την οικονομία και την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς, γιατί στο βάθος τέτοιων μέτρων είναι η επιστροφή στο Ενοικιοστάσιο».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ έχει ως εξής:

«Προς τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη

Ενταύθα Αθήνα, 6.12.2022

ΘΕΜΑ: Μονομερής και κοινωνικά άδικη η παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις!
Αξιότιμε κε Πρόεδρε, κε Υπουργέ

Ως γνωστόν, με το άρθρο 121 του Ν.4926/2022, επιβλήθηκε ως προσωρινό μέτρο ανώτατο ποσοστό αύξησης (3%) των μισθωμάτων στις μισθώσεις ακινήτων που υπάγονται στην κατηγορία των εμπορικών μισθώσεων για το έτος 2022. Σημειωτέον ότι το δεσμευτικό αυτό μέτρο επιβλήθηκε αποκλειστικά σε βάρος των μικρομεσαίων ιδιοκτητών καταστημάτων και γραφείων, ενώ εξαιρέθηκε ρητά από αυτό όλη η μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική ιδιοκτησία.

Χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση και με την πλευρά των ιδιοκτητών, με έκπληξή μας ακούσαμε σήμερα την εξαγγελία ότι η εις βάρος τους μονομερής και κοινωνικά άδικη αυτή ρύθμιση θα παραταθεί και για το επόμενο έτος 2023!

Το μέτρο αυτό, χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ των θυμάτων του, σε προσωπική βάση φέρνει σε απόγνωση σημαντικό αριθμό εκμισθωτών οι οποίοι από τα ποσά των μισθωμάτων που εισπράττουν υποχρεούνται να καλύψουν το βαρύτατο φόρο εισοδήματος, του οποίου δεν αλλάξατε στο παραμικρό την «δημευτική» κυριολεκτικά κλίμακα ενοικίων, που φθάνει έως και το 45% χωρίς αφορολόγητο, τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο αυξήσατε δραματικά για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 400.000 ευρώ, τις δανειακές υποχρεώσεις όσων αγωνίζονται να είναι συνεπείς σε αυτές, παρότι αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια το τελευταίο διάστημα και την πολυδάπανη επερχόμενη υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, επί ποινή εξαέρωσης της αξίας τους. Αντίθετα για την πλευρά των ευνοουμένων από τη ρύθμιση αυτή επαγγελματιών, έχει ληφθεί και λαμβάνεται σωρεία πλουσιοπάροχων μέτρων ενίσχυσής τους.

Η άποψη μας, που θεμελιώνεται στην εμπειρία μας τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, είναι ότι η αγορά αυτή αυτορυθμίζεται πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέσα από τη συνεννόηση των ενδιαφερομένων πλευρών, παρά από κάθε είδους κρατικές παρεμβάσεις, που, παρότι προσωρινές, αναπόφευκτα φέρουν μέσα τους το σπέρμα των μακροχρόνιων και καταστροφικών ενοικιοστασιακών πρακτικών του παρελθόντος, οι οποίες ερείπωσαν κυριολεκτικά το κτιριακό δυναμικό της χώρας μας…

Γι΄αυτό πιστεύουμε κε Πρόεδρε, κε Υπουργέ, ότι αντί για την παράταση του άδικου και επικίνδυνου αυτού μέτρου, η καλύτερη άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση που μπορεί και πρέπει να κάνετε υπέρ των ενοικιαστών, είναι επιτέλους η δραστική εκλογίκευση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων ιδιοκτητών των μισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων και όχι η συνεχής λήψη μονομερών μέτρων εις βάρος τους!»

ΚΕΕΕ και ΕΒΕΠ: Δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις το πλαφόν στις επαγγελματικές μισθώσεις

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η επιχειρηματική κοινότητα, τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, να επιτρέπεται και για το έτος 2023, η αναπροσαρμογή του μισθώματος έως 3% κατά ανώτατο όριο σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2022 για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού αποτελεί μια πάγια θέση της ΚΕΕΕ και της επιχειρηματικής κοινότητας ώστε να εξασφαλιστεί, αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουν όλες οι επιχειρήσεις, η απρόσκοπτη λειτουργεία τους, η συνέχιση της παραγωγικότητας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Ιωάννης Μασούτης.

Η νέα ρύθμιση θα ορίζει πως από 1η Ιανουαρίου 2023 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 θα επιτρέπεται αναπροσαρμογή του μισθώματος έως 3%, κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2022 -αυτή τη φορά- για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων. Το πλαφόν θα ισχύσει, όπως και φέτος, για όλες τις αναπροσαρμογές μισθώματος που θα πραγματοποιηθούν το 2023.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί νέα ρύθμιση στην Βουλή.

Δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις το πλαφόν στις επαγγελματικές μισθώσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σημείωσε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια απόφαση της κυβέρνησης που ικανοποιεί το αίτημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), προκειμένου να μην επιτραπούν και τη νέα χρονιά ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων. Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορούν να αυξήσουν τα μισθώματα σε ποσοστό πάνω από 3%. Ένα σημαντικό μέτρο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση. Στο ΕΒΕΠ πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει εφεδρείες μέτρων, ώστε, με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο, να μπορεί και στο μέλλον να στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις, όποτε αυτό απαιτείται».

Διαβάστε επίσης:

Nοµοθετική παρέµβαση για την αγορά των βραχυπρόθεσµων µισθώσεων

Κικίλιας: Επεξεργαζόμαστε πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στον τοµέα των βραχυχρόνιων µισθώσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή