ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ρομά πυροβόλησαν στον αέρα-Επεισόδια με χημικά και πέτρες

Θεσσαλονίκη: Ρομά πυροβόλησαν στον αέρα-Επεισόδια με χημικά και πέτρες
Ρομά άναψαν φωτιές στην οδό Πόντου στη Θεσσαλονίκη
Thestival

Περίπου 50 άτομα έστησαν οδοφράγματα στην οδό Πόντου, στη Θεσσαλονίκη, και έβαλαν φωτιές. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά Αγία Σοφία, στη δυτική Θεσσαλονίκη, στον απόηχο της απόφασης να τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο κατά τη διάρκεια καταδίωξης τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Λίγο μετά τις 16:30, ομάδα ατόμων Ρομά έστησε οδοφράγματα στην οδό Πόντου έξω από τον οικισμό και ακολούθησε ένταση με αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να τους αποτρέψουν. Σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των Ρομά και των ΜΑΤ με τους μεν να πετούν πέτρες και τους δε να κάνουν χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τα περίπου 50 άτομα που διαμαρτύρονταν τράπηκαν σε φυγή προς τον οικισμό, όπου επιχείρησαν εκ νέου να στήσουν οδοφράγματα με τους αστυνομικούς να κάνουν και πάλι χρήση χημικών για να τους αποτρέψουν. Τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί στον αέρα μέσα από τον οικισμό.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο έσβησαν τις φωτιές που είχαν ανάψει στην οδό Πόντου και προχώρησαν σε αποκάθαρση του οδοστρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο 34χρονος αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς μετά την απολογία του, υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Την οριστική απόφαση αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο 16χρονος Κώστας νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειου, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει κρίσιμη.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Ολόκληρη η απολογία του αστυνομικού στο Newsbomb.gr

«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Εργάζομαι ως αστυνομικός. Προέρχομαι από μία φτωχή τετραμελή οικογένεια. Ο πατέρας μου εργαζόταν ως οικοδόμος και πλέον είναι συνταξιούχος και η μητέρα μου ασχολείται με τα οικιακά. Δυστυχώς αμφότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και για το λόγο αυτό έχω αναλάβει τη φροντίδα τους.

Παρά τις δυσκολίες, μου μεταλαμπάδευσαν όλα τα ήθη και τις αξίες που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Από μικρός είχα όνειρο να υπηρετήσω στην Αστυνομία καθώς διαθέτω υψηλό αίσθημα ευθύνης και επιθυμώ να προστατέψω με φιλότιμο και αυταπάρνηση τα δικαιώματα των πολιτών και να τους βοηθώ όταν βρίσκονται σε ανάγκη. Πρότυπο μου υπήρξε ο πεθερός μου, που είναι απόστρατος αξιωματικός στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης.

Όταν υπηρετούσα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις 1 Ιουλίου 2017, εγώ με τους συναδέλφους μου ενημερωθήκαμε ότι κινδυνεύει η ζωή ενός 8χρονου κοριτσιού μετά από ακατάσχετη αιμορραγία από τη θραύση τζαμιού μπαλκονόπορτας. Μεταβήκαμε άμεσα στο σημείο, παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες και τέλος φροντίσαμε για την άμεση μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο.

Από την υπηρεσία μου έχουν απονεμηθεί ηθικές αμοιβές-έπαινοι σε πέντε περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τη μεθοδικότητά, το ζήλο και την προθυμία μου στην ανάληψη των καθηκόντων μου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη».

Η αντίδραση της οικογένειας του 16χρονου

Μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα και την απόφαση για κατ' οίκον περιορισμό του αστυνομικού, ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Ρομά ανέφερε: «Υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με το αποτέλεσμα της ανακρίσεως, αν θα προφυλακιστεί ή όχι ο κατηγορούμενος». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Tη διαφωνία αυτή θα την επιλύσει το δικαστικό συμβούλιο».

Είπε ακόμη πως, «θα εισφέρουμε οποιοδήποτε νέο αποδεικτικό στοιχείο έχουμε, προκειμένου να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας».

Σχετικές ειδήσεις