ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε ο 16χρονος Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό

Απεβίωσε ο 16χρονος Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό

Δεν τα κατάφερε ο 16χρονος Ρομά που τραυματίστηκε από τη σφαίρα αστυνομικού στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, αφού όπως ανακοινώθηκε, το πρωί της Τρίτης απεβίωσε.

Η διοίκηση του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης στους γονείς του 16χρονου ότι ο γιος του απεβίωσε, ενώ νοσηλευόταν από τις 5 Δεκεμβρίου σε σοβαρή κατάσταση.

Ο τραυματισμός από το όπλο του αστυνομικού, στην καταδίωξη στα Διαβατά, αποδείχτηκε θανάσιμος.

Στις 11 Δεκεμβρίου οι γιατροί σταμάτησαν τη φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ιπποκράτειου:

«Ο ασθενής Φ.Κ. ετών 16 προσκομίσθηκε στο ΤΕΠ του Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» στις 5/12/22 στις 2:02π.μ. με τη Μονάδα του ΕΚΑΒ με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα, σε κωματώδη κατάσταση. Υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Σήμερα 13/12/22, παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, ο ασθενής απεβίωσε στις 10:10 π.μ. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του δεκαεξάχρονου».

Τα συλλυπητήρια του Τάκη Θεοδωρικάκου

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στα social media εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του 16χρονου και τη συμπαράστασή του στους οικείους του. Συγκεκριμένα έγραψε:

«Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του. Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικααιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει τις ευθύνες. Ας το σεβαστούν όλοι αυτό».

Σε επιφυλακή στα Αστυνομικά Τμήματα

«Κόκκινος» συναγερμός έχει ηχήσει για την Ελληνική Αστυνομία, μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Ο 16χρονος είχε δεχθεί πυροβολισμό από αστυνομικό μετά από καταδίωξη, ένα γεγονός που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τα τελευταία 24ωρα από τους Ρομά σε όλη τη χώρα. Η τραγική κατάληξη του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί σήμα σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έστειλε γραπτή εντολή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, στην οποία γίνεται λόγος για έκτακτους, σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους με τους οποίους άπαντες τίθενται σε γενική επιφυλακή. Ειδικότερα όσα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, τα οποία είναι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Οι αντιδράσεις αναμένονται και θεωρούνται δεδομένες. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρομά ελλάδας, Μάκης Μπόντης, σε δήλωσή του υποστήριξε πως θα υπάρξει ήδη η πρώτη συγκέντρωση έξω από το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, προκειμένου να αιτηθούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 16χρονου.

«Άδικα έφυγε το παιδί. Να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως αποδίδεται ίση για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτές τις ώρες πρέπει όλοι να αντέξουμε και αυτό θα είναι το κέρδος», συμπλήρωσε.

«Περιμέναμε ένα θαύμα. Εφόσον δεν έγινε ζητούμε από τη δικαιοσύνη να μπορέσει να απαλύνει τον πόνο όλων, έτσι ώστε να μην γίνονται τέτοια ατυχήματα και αδίκως να φεύγουν τέτοια παιδιά», είπε κλείνοντας τη δήλωσή του.

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο αστυνομικός

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας πρότεινε στο συμβούλιο πλημμελειοδικών την προφυλάκιση του αστυνομικού ο οποίος παραμένει σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Ωστόσο επειδή υπήρξε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή, την απόφαση για την προφυλάκιση ή μη, θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.

Προς το παρόν ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σχετικές ειδήσεις