ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος ο καιρός τις επόμενες μέρες - Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα

Άστατος ο καιρός τις επόμενες μέρες - Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα
Πρόγνωση καιρού
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η Ευρώπη εμφανίζεται χωρισμένη σε δύο τμήματα. Φθινοπωρινός ο καιρός στη Μεσόγειο.

Άστατος είναι ο καιρός τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες ημέρες που σημαίνει ότι οι συννεφιές και οι βροχές θα εναλλάσσονται με την ηλιοφάνεια, ενώ τα Χριστούγεννα εκτιμάται ότι θα είναι ήπιος ο καιρός.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, μέσα στις γιορτές δεν θα έχουμε αξιόλογα κρύα, ενώ αναφέρει ότι θα θυμίζει περισσότερο Πάσχα. «Στο ερώτημα αν θα έχουμε βροχές και αν θα είναι ισχυρές δεν μπορούμε να απαντήσουμε μιας και η ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μπορεί να ρίξει λίγο φως θερμοκρασιακά, στα υπόλοιπα όμως υπάρχει πυκνό σκοτάδι, το οποίο θα αρχίσει να αραιώνει μέρα με τη μέρα», αναφέρει.

Όπως εξηγεί, η Ευρώπη εμφανίζεται χωρισμένη σε δύο τμήματα. Βόρεια της Ιταλίας κυριαρχούν οι πολικές αέριες μάζες, οι οποίες καθοδηγούνται από τον πολικό αεροχείμαρρο, ενώ νοτιότερα κυριαρχούν θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες όπου ξεχύνονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη από ό,τι συνήθως.

Αυτό στην ουσία «διαμορφώνει δύο στην Ευρώπη όπου από τη λευκή γραμμή και πάνω επικρατεί βαρυχειμωνιά, νοτιότερα επικρατεί φθινοπωρινός θα μπορούσαμε να πούμε και προς ανοιξιάτικος καιρός».

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα οδηγούμαστε σιγά σιγά και τα ερωτήματα σχετικά με τον καιρό ολοένα και πληθαίνουν. Και μπορεί να βρισκόμαστε "προγνωστικά" ακόμη μακριά ώστε να έχουμε μια ασφαλή πρόγνωση, παρόλα αυτά η ατμοσφαιρική κυκλοφορία των τελευταίων ημερών μπορεί να ρίξει λίγο φως στην όλη υπόθεση ώστε να επιχειρηθεί μια πρώτη προσέγγιση.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις λέει ο σοφός μας ο λαός και αυτό θα επιχειρήσουμε κι εμείς επισυνάπτοντας τον παρακάτω χάρτη όπου με μια ματιά ο αναγνώστης - ενδιαφερόμενος μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στη Γηραιά Ήπειρο.

Στην ουσία η Ευρώπη εμφανίζεται χωρισμένη σε δύο τμήματα (λευκή γραμμή). Βόρεια της Ιταλίας κυριαρχούν οι πολικές αέριες μάζες (μπλε βέλη) οι οποίες καθοδηγούνται από τον πολικό αεροχείμαρρο, νοτιότερα δε κυριαρχούν θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες (κόκκινα βέλη) όπου ξεχύνονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη από ότι συνήθως.

Η παραπάνω εξέλιξη που περιγράψαμε διαμορφώνει δύο στην ουσία εποχές στην Ευρώπη όπου από τη λευκή γραμμή και πάνω επικρατεί βαρυχειμωνιά, νοτιότερα επικρατεί φθινοπωρινός θα μπορούσαμε να πούμε και προς ανοιξιάτικος καιρός.

Μπορεί εμείς να κοιτάμε το ημερολόγιο και να θεωρούμε αφύσικη μια τέτοια κατάσταση, στη Φύση όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπου κάθε φαινόμενο λειτουργεί σαν "ντόμινο" για το επόμενο και πάει λέγοντας.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τι συνέβη το καλοκαίρι όπου γενικά τα κύματα ζέστης που δεχτήκαμε ήταν ήπια με τον ψυχρό αέρα να κατηφορίζει σχετικά συχνά νοτιότερα και να μας δίνει τις ξαφνικές καταιγίδες και το χαλάζι.

Τι συνέβη απ' την άλλη τον Οκτώβριο όπου οι βροχές ήταν ελάχιστες και οι θερμοκρασίες υψηλές. Και πάμε στο τώρα όπου αυξήθηκαν οι βροχοπτώσεις με υψηλές και πάλι θερμοκρασίες.

Μήπως τελικά υπάρχει μια "παράταση - καθυστέρηση" στην έλευση των εποχών? Οι αιτίες άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες και δύσκολο να αναλυθούν. Βλέπετε το χαοτικό της ατμόσφαιρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αναλύσεις. Σίγουρα θα μπορούσε κάτι να αναλυθεί από όλα αυτά χωρίς όμως τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για την βασική αιτία. Πιθανόν η όλη κατάσταση προκύπτει από συνδυασμό όλων των αιτιών άλλων γνωστών άλλων όχι και που ο άνθρωπος ονομάζει κλιματική αλλαγή.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι προς τα Χριστούγεννα θα οδηγηθούμε με ήπιο καιρό χωρίς δηλαδή αξιόλογα κρύα. Στο ερώτημα αν θα έχουμε βροχές και αν θα είναι ισχυρές δεν μπορούμε να απαντήσουμε μιας και η ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μπορεί να ρίξει λίγο φως θερμοκρασιακά, στα υπόλοιπα όμως υπάρχει πυκνό σκοτάδι, το οποίο θα αρχίσει να αραιώνει μέρα με τη μέρα.

Άρα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι πιο πολύ Πάσχα θα θυμίζει ο καιρός παρά Χριστούγεννα. Που σημαίνει ότι τα πολλά χιόνια με τα σκληρά κρύα απομακρύνονται αρκετά. Οι βροχές όμως μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους με "μαλακό" όμως θερμοκρασιακά καιρό. Κάπως έτσι δεν είναι και το Πάσχα?

Πάμε προς Πασχούγεννα λοιπόν και βλέπουμε για πιο έντονα κρύα πιθανότατα προς το τέλος του χρόνου ή και πιο μετά.

Καλό υπόλοιπο ημέρας!

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14-12-2022

Στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία νεφώσεις και από το μεσημέρι βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα στην Πελοπόννησο, τη Στερεά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια έως τους 9 με 12 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15-12-2022

Στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με εξασθένηση από το μεσημέρι από τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-12-2022

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς το βράδυ στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Διαβάστε ακόμα:

Τρίτη και 13 με συννεφιά και βροχές - Στους 20 βαθμούς η θερμοκρασία

Καιρός: Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τα Χριστούγεννα

Σάκης Αρναούτογλου: Μεγάλη διχογνωμία για τον καιρό των Χριστουγέννων