ΕΛΛΑΔΑ

Στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα Ναρκωτικά στη Λισαβόνα ο ΟΚΑΝΑ

Στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα Ναρκωτικά στη Λισαβόνα ο ΟΚΑΝΑ
ΟΚΑΝΑ
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ενδιαφέρον έδειξαν οι ξένοι οργανισμοί για τον ΟΚΑΝΑ, στο μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό συνέδριο για τις εξαρτήσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Στη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό συνέδριο για τις εξαρτήσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Σε αυτό ο ΟΚΑΝΑ είχε δυναμική παρουσία με ανακοινώσεις, e-posters ενώ παρουσίασε το μοντέλο της ολιστικής πρακτικής που εφαρμόζει στην μείωση της βλάβης στην Ελλάδα. Η παρουσία του ΟΚΑΝΑ στο συνέδριο LxAddictions 2022 ανέδειξε τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός ανθρωποκεντρικού και ολιστικού μοντέλου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Με περισσότερες από 10 ανακοινώσεις και παρουσιάσεις, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Θανάσης Θεοχάρης και ανώτερα στελέχη παρουσίασαν την τεχνογνωσία και την μεθοδολογία που ακολουθεί ο Οργανισμός παρουσία του Γενικού Διευθυντή του EMCDDA κ. Goosdeel, ανώτερων στελεχών του EMCDDA, στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Καθηγητών Ψυχιατρικής, επαγγελματιών της εξάρτησης από την Ευρώπη αλλά και άλλες χώρες, όπως Καναδά και Αυστραλία, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μείωσης της Βλάβης C-HERN.

Υπήρξε, μάλιστα, ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το πως ο ΟΚΑΝΑ και η Ελλάδα διαχειρίζεται το πρόβλημα της εξάρτησης, αλλά και για το πως συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της βλάβης σε ενεργούς χρήστες ενώ σε πρώτο πλάνο τέθηκε ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης και το πώς αυτός δημιουργήθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα των ενεργών χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, αλλά και αποδεικνύοντας τον σεβασμό στο δικαίωμα στην πρόσβαση σε υπηρεσίες προς τους ανθρώπους αυτούς.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου προβλήθηκε βίντεο, παρουσιάζοντας τη δημιουργία του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (XEX) στη χώρα μας, δείχνοντας παράλληλα και τη στήριξη που έλαβε από την πολιτική ηγεσία, τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μία υψηλού συμβολισμού κίνηση που για πρώτη φορά η πολιτική στήριξη στη φιλοσοφία της μείωσης της βλάβης σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται πράξη και ουσία, αλλά και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και το Δήμο Αθηναίων.

Το βίντεο εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ζήτησαν να επισκεφθούν τον ΧΕΧ στην Αθήνα, ώστε να δουν από κοντά την πρωτοπόρα one stop shop λειτουργία του. Μάλιστα, στελέχη που ασχολούνται στον χώρο των εξαρτήσεων ζήτησαν την τεχνογνωσία που εφάρμοσε ο ΟΚΑΝΑ, ώστε να επιτύχει τη λειτουργία τόσων νέων δομών και υπηρεσιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο όπου είχε επισκιαστεί από την πανδημία.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του ΟΚΑΝΑ στην Πορτογαλία, τα στελέχη και ο Πρόεδρος του Οργανισμού επισκέφθηκαν και τις δομές Μείωσης της Βλάβης (ΧΕΧ, κινητές μονάδες μεθαδόνης) που λειτουργούν σε Πόρτο και Λισαβόνα, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, και πραγματοποίησαν και δράση στο πεδίο (street work).

Η αναγνώριση που λαμβάνει η Ελλάδα, με το καινοτόμο μοντέλο που εφαρμόζει στο πεδίο των εξαρτήσεων και τη διεθνή αναγνώρισή του, αναδεικνύουν τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν δώσει βάση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο.