ΕΛΛΑΔΑ

Ένας στους 3 Έλληνες θεωρεί το γυναικείο ντύσιμο λόγο για παρενόχληση

Ένας στους 3 Έλληνες θεωρεί το γυναικείο ντύσιμο λόγο για παρενόχληση
Έρευνα για το γυναικείο ντύσιμο και την παρενόχληση
Pixabay

Την έρευνα διεξήγαγαν η ΔΕΗ, σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας DDB, την εταιρεία ερευνών Focus Bari και την υποστήριξη της Woman Act.

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας της ΔΕΗ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Focus Bari, την εταιρεία επικοινωνίας DDB και την υποστήριξη της Woman Act, για τη σχέση που μπορεί να έχει το γυναικείο ντύσιμο με την παρενόχληση και την βία.

Η έρευνα διεξήχθη με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών και τα στοιχεία που έδειξε προκαλούν προβληματισμό. Ένας στους τρεις στην Ελλάδα θεωρεί ότι ο τρόπος που ντύνεται μια γυναίκα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να δεχτεί παρενόχληση και βία.

Στην σημερινή εποχή που οι γυναίκες έχουν πλέον χειραφετηθεί και είναι ανεξάρτητες, ζητούμενο είναι η αναγνώριση και η αντιμετώπιση στερεοτύπων που συνεχίζουν να διαιωνίζονται, η οποία θα συμβάλει στην απενοχοποίηση της ένδυσης μιας γυναικας ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη για την επαγγελματική και την προσωπική της ζωή, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο:

  • Για το ένα τρίτο της κοινωνίας, το ντύσιμο μιας γυναίκας εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή για τουλάχιστον μιας μορφής παρενοχλητική συμπεριφορά.
  • Ενώ θεωρητικά η πλειονότητα δηλώνει ότι οι γυναίκες/κορίτσια μπορούν να ντύνονται όπως επιθυμούν, ένα 38% των Ελλήνων δηλώνουν τουλάχιστον μία περίπτωση στην οποία μια γυναίκα θα πρέπει να προσέχει πώς ντύνεται, προκειμένου να μην προκαλέσει.
  • Σχεδόν όλοι (92%) έχουν ακούσει την φράση «τα θέλει…» ή «πάει γυρεύοντας», ενώ ένας στους πέντε θεωρεί πως μια γυναίκα που επιλέγει να φορέσει κοντά και εφαρμοστά ρούχα είναι εν μέρει ή εξολοκλήρου υπεύθυνη αν υποστεί κάποια σεξουαλική παρενόχληση.

Διαβάστε ακόμα:

Το 92% των Ελληνίδων δημοσιογράφων θύματα βίας από συναδέλφους

Έρευνα: Τι θεωρούν σεξουαλική παρενόχληση οι άνδρες στο χώρο εργασίας

Έρευνα: Μαθητές αγνοούν βασικά πράγματα για την ανθρώπινη αναπαραγωγή