ΕΛΛΑΔΑ

Εντείνεται το φαινόμενο των τουριστικών ακυρώσεων

Εντείνεται το φαινόμενο των τουριστικών ακυρώσεων

Προβληματισμό εκφράζει ο τουριστικός κόσμος, που διαπιστώνει καθημερινά ότι οι ακυρώσεις πληθαίνουν σε καθημερινή βάση.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Ρέτσος μίλησε σε δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι η «αρνητική εικόνα» της Ελλάδος μάλλον κυριαρχεί στη συνείδηση των τουριστών.

Μέχρι στιγμής, ο Μάιος θεωρείται χαμένος μήνας για τα παραθεριστικά ξενοδοχεία. Όσοι ασχολούνται με τα τουριστικά επαγγέλματα ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει ένα μήνυμα σταθερότητας, μήπως και «σωθεί η παρτίδα» έστω και την ύστατη στιγμή.

Βάσει των εκτιμήσεων, η Ελλάδα έχει χάσει μέχρι στιγμής 2 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ υπογραμμίστηκε ότι «το έτος είναι ζαριά σε καζίνο».

Ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, με τον ξενοδοχειακό κόσμο να μιλά για κατάρρευση σε έσοδα και αφίξεις.

Μέχρι στιγμής 25 ξενοδοχεία έβαλαν οριστικά λουκέτο. Πολλά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ κάποια άλλα έχουν μετατραπεί σε εποχικά. Αίσθηση προκαλούν και τα νούμερα που αφορούν τις θέσεις εργασίας. Από τις 14.000 εργαζομένους τον Μάιο του 2008, το Μάιο του 2011 στον τουριστικό κλάδο εργάστηκαν 11.000, μια απώλεια θέσεων 30%.