ΕΛΛΑΔΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Γενικεύεται μια τυφλή ρατσιστική βία

Συνήγορος του Πολίτη: Γενικεύεται μια τυφλή ρατσιστική βία

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει, με αφορμή τα όσα βίαια επεισόδια διαδραματίστηκαν στην Πάτρα, την ανησυχία καθώς τα γεγονότα αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο τόσο την «ποιοτική αναβάθμιση» της γενικευμένης τυφλής ρατσιστικής βίας.


Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι σοβαρές ανεπάρκειες της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και εν γένει της διοίκησης, έχουν αποτέλεσμα τη δημιουργία επικίνδυνων εντάσεων.

«Η ανεξάρτητη αρχή ήδη από το 2007 είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι ο δημόσιος διάλογος για την προβληματική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του λιμένος Πατρών θα πρέπει να εστιάσει στην προσπάθεια εξεύρεσης λειτουργικών λύσεων, καθώς υπήρχε κίνδυνος επιδείνωσης των προβλημάτων και όξυνσης της υφιστάμενης τότε κατάστασης μέσω προστριβών και της πρόκλησης ή και έντασης φοβικών αισθημάτων και στάσεων», αναφέρει ο Συνήγορος στην ανακοίνωση.

Τελευταία σχετική παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής ήταν τον Φεβρουάριο 2012, όπου επισήμανε ότι «ένα χρόνο μετά τη θέσπιση με το ν. 3907/2011 νέων κανόνων και διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας, καμία από τις υπηρεσίες που προβλέπονται δεν έχει ουσιαστικά λειτουργήσει, παρά τις αυξημένες ανάγκες και τα σοβαρά προβλήματα, πράγμα που, πέραν των άλλων, εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Ενόψει των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη προτίθεται άμεσα να απευθυνθεί και πάλι στους αρμόδιους φορείς με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη των αναγκαίων άμεσων και λειτουργικών μέτρων έναντι ενός
σύνθετου κοινωνικού φαινομένου, με σεβασμό στις επιταγές του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».