ΕΛΛΑΔΑ

Χουλιάρας για σεισμό στα Ψαχνά: Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για τον κύριο

Χουλιάρας για σεισμό στα Ψαχνά: Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για τον κύριο
Γεράσιμο Χουλιάρας για τους σεισμούς στην Εύβοια
Glomex

Ο κ. Χουλιάρας εξήγησε ότι τον τελευταίο μήνα οι ειδικοί παρακολουθούν τα δύο επίκεντρα των σεισμών και εξετάζουν αν μειώνονται οι σεισμικοί ρυθμοί.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό» είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας για τη σεισμική ακολουθία στα Ψαχνά Ευβοίας.

Ο κ. Χουλιάρας μίλησε στην ΕΡΤ για τον σεισμό που έγινε αισθητός και στην Αττική και εξήγησε ότι τον τελευταίο μήνα οι ειδικοί παρακολουθούν τα δύο επίκεντρα και εξετάζουν αν μειώνονται οι σεισμικοί ρυθμοί. «Μέχρι στιγμής έχει κάνει πάνω από 100 σεισμούς, είναι μικρότερου μεγέθους και δεν βλέπουμε αυξητική πορεία στα μεγέθη. Ελπίζουμε να έχουμε έναν μετασεισμό γύρω στο 4,5 για να είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος», είπε.

Τόνισε επίσης ότι τα δύο επίκεντρα στην Εύβοια γεωλογικά είναι μακριά το ένα από το άλλο και επομένως έχουμε δύο διαφορετικά ρήγματα μικρού δυναμικού. Το ρήγμα στη νότια Εύβοια είναι υποθαλάσσια και το ρήγμα στα Ψαχνά είχε ενεργοποιηθεί ξανά το 2003 με μικρά μεγέθη, ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

Για να γίνει ενεργοποίηση ρηγμάτων χρειάζονται μεγάλοι σεισμοί. Οι σεισμοί που είχαμε το προηγούμενο διάστημα είναι σχετικά μικροί οπότε δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τα γειτονικά ρήγματα όπως αυτό της Αττικής, εξήγησε.

Στο μεταξύ, σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός.

Διαβάστε ακόμα:

Σεισμός ΤΩΡΑ LIVE: Δείτε πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Σεισμός στην Εύβοια: Πάνω από 100 μετασεισμοί, νέα σύγκληση της Επιτροπής

Σεισμός - Εύβοια: «Χορεύει» ακόμα η γη στα Ψαχνά - Μπαράζ μετασεισμών