ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ακριβά ενοίκια εγκλωβίζουν τα νοικοκυριά

Τα ακριβά ενοίκια εγκλωβίζουν τα νοικοκυριά
INTIME

H απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια άπιαστο όνειρο για την πλειονότητα των νοικοκυριών, εξέλιξη που οδήγησε σε μαζική στροφή στην ενοικίαση. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με άλλους παράγοντες, εκτίναξε τα ενοίκια και πλέον ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. 

Οι νέες γενιές είναι γενιές ενοικιαστών και είναι αυτές που με χαμηλό εισόδημα καλούνται να πληρώσουν υψηλά και διαρκώς αυξανόμενα ενοίκια. Ο μέσος ενοικιαστής στην Ελλάδα καταβάλλει το 40% του μηνιαίου εισοδήματός του για στέγαση, έναντι 25% στην ΕΕ.

Αν συνυπολογίσουμε τις αυξήσεις των ενοικίων την περίοδο 2021-2022, τις ανατιμήσεις της ενέργειας και τη γενικότερη αύξηση του πληθωρισμού, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η δυσκολία των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν μια οικονομικά προσιτή κατοικία έχει οξυνθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, σημαντική αύξηση καταγράφεται στις τιμές ενοικίασης.

Με βάση τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου 2022, η μέση ζητούμενη τιμή στο λεκανοπέδιο της Αττικής διαμορφώθηκε σε 8,5 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 7,7% σε ετήσια βάση. Εν ολίγοις, για την ενοικίαση ενός τυπικού διαμερίσματος 100 τ.μ. για μια τετραμελή οικογένεια, απαιτούνται πλέον 850 ευρώ. Τα υψηλότερα ζητούμενα ενοίκια εντοπίζονται στα νότια προάστια με 10,86 ευρώ/τ.μ. κι ετήσια αύξηση της τάξεως του 5,2%, ενώ έπονται τα βόρεια προάστια με αύξηση 4,2% και μέση ζητούμενη τιμή 10 ευρώ/τ.μ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης παρατηρούνται στο Υπόλοιπο Αττικής, με 12,2% και μέση τιμή 8,1 ευρώ/τ.μ. Βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι η απήχηση περιοχών, όπως η Σαρωνίδα, το Πόρτο Ράφτη και η Ανάβυσσος, ιδίως μεταξύ ξένων, οι οποίοι ζητούν ακίνητα για μεσοπρόθεσμη διαμονή, της τάξεως των 6-9 μηνών. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στην περιοχή του Πειραιά, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται πλέον σε 8,2 ευρώ/τ.μ., υψηλότερη κατά 11,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Εντύπωση προκαλεί και η εκ νέου αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας, μετά από μια διετία σταθεροποίησης και ήπιων διορθωτικών τάσεων. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 2,5%, με αποτέλεσμα το μέσο ζητούμενο ενοίκιο να ξεπερνά τα 9 ευρώ/τ.μ. (9,04).

Η εξέλιξη αυτή φαντάζει ασύμβατη με την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών, αλλά και την εν γένει πορεία της οικονομίας.