ΕΛΛΑΔΑ

Σαρώνει το «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης - Αυξάνονται τα κρούσματα

Σαρώνει το «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης - Αυξάνονται τα κρούσματα
Τρεις άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της γρίπης.
Eurokinissi

Σε έξαρση είναι οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος - Τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με την αύξηση να αφορά κυρίως στις ηλικίες 5-14 ετών, η θετικότητα του ιού γρίπης παραμένει υψηλά - Η λοίμωξη Covid-19 παρουσιάζει επίσης αύξηση 

Περαιτέρω αύξηση την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από τις 26 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023, καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, το οποίο αφορούσε νοσηλευόμενο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για μία γυναίκα, 61 ετών.

Τρεις άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων σε έξι. Πρόκειται για 2 άνδρες και 4 γυναίκες, ηλικίας από 41 έως
84 ετών και διάμεση ηλικία τα 69,5 έτη.

Συνολικά, 27 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από την αρχή της περιόδου επιτήρησης της γρίπης, 186 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά, εκ των οποίων τα 184 (99%) ήταν στελέχη του ιού τύπου Α και τα 2 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 184 στελέχη τύπου Α, τα 180 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 4 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Γενικά καταγράφεται αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές αναξαρτήτως αιτίας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στην κοινότητα. Η αύξηση αυτή αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας).

Ελαφρά μείωση παρουσιάζει η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Κορονοϊός: 141 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση στις εισαγωγές

Αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου 2022 με 1 Ιανουαρίου 2023, ενώ καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Τα νέα κρούσματα ήταν 125, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 119. Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 75 έτη.

Την εβδομάδα 26/12-1/1 παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+79%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+27%). Αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε και στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά η αύξηση αυτή δεν ήταν ποσοτικοποιήσιμη, λόγω εργασιών αναβάθμισης της μεθόδου.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-30%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στον Άγιο Νικόλαο (-27%) και στο Ηράκλειο (-26%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Αττική (+8%).

Ανιχνεύσιμο παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά η τάση μεταβολής του μέσου εβδομαδιαίου όρου δεν μπορεί ακόμα να ποσοτικοποιηθεί ασφαλώς, καθώς το ιικό φορτίο την εβδομάδα 12-18/12/2022 ήταν μη ανιχνεύσιμο.

Τζανάκης: Ανούσιο το αρνητικό τεστ σε ταξιδιώτες από Κίνα

Η επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το αρνητικό τεστ που έχει προτείνει η ΕΕ διατηρεί τις επιφυλάξεις της. Όπως εκτιμά μιλώντας στο Newsbomb.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, το συγκεκριμένο μέτρο δεν αναμένεται να βοηθήσει: «Νομίζω ότι τα τεστ είναι άνευ σημασίας, δεν νομίζω ότι θα βοηθήσουν», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Τόνισε δε ότι η γονιδιακή επιτήρηση μέσα από τα λύματα των αεροπλάνων μπορεί να ωφελήσει ώστε να ελέγχονται σε καλύτερο βαθμό οι ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Προτείνω να γίνεται συλλογή των λυμάτων των αεροπλάνων που ξεκινούν από την Κίνα. Σε αυτά να γίνεται γονιδιακή ανάλυση και όχι σε αυτά των αεροδρομίων», επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.

«Δεν μας ανησυχεί η νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5»

Πέρα από την επιδεινωμένη εικόνα της πανδημίας στην Κίνα, προβληματισμό προκαλεί στην Ευρώπη και η εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.5, η οποία εντοπίζεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες.

Όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr ο Nίκος Τζανάκης, πρόκειται για μια μεταδοτική μετάλλαξη από την οικογένεια της Όμικρον αλλά δεν αναμένεται να προβληματίσει τη χώρα μας. «Μπορεί να δώσει κάποια περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού που θα εμφανιστούν σαν ήπιες γρίπες», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε ότι με βάση τα τωρινά στελέχη ο κορονοϊός δεν πρόκειται να απασχολήσει τη χώρα μας με τον τρόπο που το έκανε το 2020 και το 2021.

Έρχεται μεγάλο κύμα κρουσμάτων γρίπης

Με ανησυχία παρακολουθούν οι υγειονομικές αρχές και τα περιστατικά γρίπης στη χώρα μας τα οποία σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη πρόκεται να αυξηθούν.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι προς το τέλος του Ιανουαρίου και τις αρχές του Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα αγγίξουν τις 300 με 350 χιλιάδες κρούσματα εβδομαδιαίως.

«Είναι πολλά, που σημαίνει ότι θα έχουμε 100 με 125.000 κρούσματα γριπώδους συνδρομής. Θα δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία αλλά θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο καθηγητής.

Σχετικές ειδήσεις