ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ 6ΧΡΟΝΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: «Υποκλινόμαστε στον μικρό Θωμά και στους γονείς του»

Πάτρα: «Υποκλινόμαστε στον μικρό Θωμά και στους γονείς του»
To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Intime News

Εγκεφαλικά νεκρό είναι το 6χρονο αγοράκι από τα Γρεβενά, το οποίο υπέστη ανακοπή καρδιάς και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών - Οι γονείς του, μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων.

Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, που υπέστη ανακοπή στις 3 Ιανουαρίου και τα τελευταία 24ωρα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Παρά τη γενναία μάχη που έδωσε τόσες μέρες το αγοράκι δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Όπως ενημέρωσε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας κ. Καρβέλης έχει επέλθει εγκεφαλικός θάνατος του 6χρονου παιδιού και με τη συναίνεση των γονέων δρομολογείται η δωρεά οργάνων ενώ έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης είπε: «Υποκλινόμαστε στους γονείς του παιδιού και στον μικρό Θωμά από τα Γρεβενά που θα δώσει ζωή σε άλλα παιδιά που χαροπαλεύουν σε κάποια εντατική».

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε προσπάθεια των γιατρών να κρατηθεί το παιδί στη ζωή έγινε θεραπευτική υποθερμία του εγκεφάλου, προκειμένου να προστατευθεί από εγκεφαλικό οίδημα και είχε ξεκινήσει η διαδικασία γονιαδιακού ελέγχου, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να βρεθεί αν υπάρχει γονιδιακό υπόβαθρο που προκάλεσε την αιφνίδια ανακοπή.

Τι είχε δηλώσει για τον 6χρονο στο Newsbomb.gr ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης

Yπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο Ανδρέας Ηλιάδης, περιέγραψε στο στο Newsbomb.gr, την κρίσιμη μαχη που έδινε ο μικρός Θωμάς.

«Είναι σοβαρότατη η κατάσταση του παιδιού. Έχουμε δώσει 48 ώρες για να δούμε την αντίδραση του οργανισμού του. Ελπίζω να έχουμε κάποια σημάδια για την πορεία του» ανέφερε χθες Πέμπτη ο Ανδρέας Ηλιάδης. .

Ο γιατρός τόνισε πως «μαζί με την έναρξη της θεραπείας έχει ξεκινήσει και η διερεύνηση» ώστε να βρούνε τον λόγο που ο 6χρονος έπαθε ανακοπή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν άμεσα.

Ο μικρός όπως δήλωσε ο γιατρός βρισκόταν σε ξεχωριστό θάλαμο οπού υπήρχε ειδικό μηχάνημα για την προστασία του εγκεφάλου του. Όσο για την «ψύξη» του εγκεφάλου του είχε διευκρίνισε πως «το ίδιο πάγωμα εγκεφάλου γίνεται για τρία 24ωρα σε όλους τους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή και δεν έχουν ανακτήσει τις αισθήσεις τους».

Τι είναι η «ψύξη εγκεφάλου» στην οποία υπεβλήθη ο 6χρονος Θωμάς

Ο 6χρονος Θωμάς, παρουσίασε μετά τη διασωλήνωσή του, εγκεφαλικό οίδημα. Έτσι οι θεράποντες ιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη διαδικασία της ψύξης εγκεφάλου μέσω ιατρικής υποθερμίας.

Πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς με εγκεφαλικό και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανάνηψής τους. Είναι μια τεχνική σχετικά πρόσφατη. Σύμφωνα με τις έρευνες μάλιστα η πρόκληση υποθερμίας είναι δυνατό να αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητες επιβίωσης αλλά και να περιορίσει την όποια ζημιά στον εγκέφαλό τους.

Δεν τα κατάφερε ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά, το μικρό αγόρι που υπέστη ανακοπή στις 3 Ιανουαρίου και τα τελευταία 24ωρα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
INTIME NEWS

Η υποθερμία, προκαλείται κυρίως είτε με ενδοφλέβιες ενέσεις είτε με παγωμένα επιθέματα απευθείας στον εγκέφαλο. Προκαλεί τεχνητή «χειμερία νάρκη», στην οποία ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει με λιγότερη παροχή αίματος, δίνοντςα ζωτικό χρόνο στους γιατρούς να αντιμετωπίσουν τα φραγμένα ή αιμορραγούντα αιμοφόρα αγγεία.

Eίχε χαλάσει το ασθενοφόρο που τον μετέφερε

Η «Οδύσσεια» του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά είχε προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση. Ο μικρός υπέστη καρδιακή ανακοπή και χρειάστηκε να νοσηλευτεί άμεσα, αναγκαζόμενος να μεταφερθεί από τα Γρεβενά στην Πάτρα.

Οι περιπέτειες του 6χρονου δεν σταμάτησαν εκεί όμως, καθώς κατά τη διάρκεια της διακομιδής του, το ασθενοφόρο που τον μετέφερε χάλασε και ένα δεύτερο χρειάστηκε να φτάσει για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο της Πάτρας. Εκεί υπέστη εγκεφαλικό οίδημα, με τους γιατρούς να προχωρούν στην του «ψύξη εγκεφάλου» μέσω τεχνητής υποθερμίας.

Σχετικές ειδήσεις