ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα - Τι λένε γιατροί για τις ιώσεις

Σχολεία: Ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα - Τι λένε γιατροί για τις ιώσεις
INTIME

Η εξάπλωση της γρίπης και του κορονοϊού σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων πρέπει να προβληματίσουν την επιτροπή των ειδικών αναφέρουν διακεκριμένοι Έλληνες πνευμονολόγοι - Τι είπε στο Newsbomb.gr ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης - Τι πρέπει να προσέξουμε αναλύει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος,

Στην ανάγκη προστασίας του παιδικού πληθυσμού από τη γρίπη, και εν αναμονή έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης μετά τις γιορτές, αναφέρονται ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκφράζοντας την άποψη ότι καλό θα ήταν τα σχολεία να παρέμεναν κλειστά για κάποιες ημέρες ακόμα.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά»

Μιλώντας για το θέμα στο Newsbomb.gr ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης ανέφερε: «Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων».

Και προσθέτει: «Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Χρήση μάσκας και εμβολιασμοί

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου ο οποίος επεσήμανε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. «Δεν θεωρώ ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει λόγος λήψεις μέτρων όπως το να μην ανοίξουν τα σχολεία. Αν τηρούμε κάποιους κανόνες υγιεινής όπως η χρήση μάσκας και γίνονται οι εμβολιασμοί τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Έχουν αλλάξει τα πράγματα».

Καπραβέλος: Παράταση των σχολικών διακοπών

Παράταση των σχολικών διακοπών για μία εβδομάδα προτείνει ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κοροναϊού και γρίπης στα παιδιά την περίοδο μετά τις γιορτές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος αναφέρει πως τα κρούσματα σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων θα έπρεπε να οδηγήσουν την Επιτροπή των Ειδικών να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών, ώστε να μην ανοίξουν την Δευτέρα, αλλά τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα, καθώς αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα.

«Μπορεί να δούμε παιδιά στις εντατικές», προειδοποιεί. «Στην Αγγλία τον Δεκέμβριο τα κρεβάτια είχαν καλυφθεί με περιστατικά ιογενείς λοιμώξεις και βρογχιολίτιδες. Η Ελλάδα δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στο στην Αθήνα. Πρέπει να σκεφτούμε τον παιδικό πληθυσμό, να τον προστατέψουμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. «Όλοι είχαν προβλέψει πως το κύμα το χειμωνιάτικο θα είναι τρομακτικό», λέει.

Για την Κίνα ο κ. Καπραβέλος σχολιάζει ότι δεν τον ανησυχεί η Όμικρον και τα μέτρα που παίρνει η Ευρώπη είναι προληπτικά, αλλά χρειάζεται επιτήρηση και συνεργασία με τον ΠΟΥ για να μην αποτελέσει εκκολαπτήριο νέων στελεχών.

Σύμφωνα με τον γιατρό, η έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού έχει περιοριστεί σε σχέση με πέρυσι και η πίεση στα νοσοκομεία είναι λόγω των ιογενών λοιμώξεων.

Σημείωσε ότι «όπως δυστυχώς φάνηκε και στην περίπτωση του 6χρονου από τε Γρεβενά, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ Παίδων, για αυτό θα πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί».

Τέλος, συμβουλεύει τους γονείς να μην πανικοβάλλονται και να προσφεύγουν στα φάρμακα. «Η καταρροή δεν είναι τρομακτικό σύμπτωμα» ανέφερε ενώ εκτιμά πως ακόμη δεν έχουμε φτάσει ως χώρα στην κορύφωση του κύματος των ιώσεων.

Σχετικές ειδήσεις