ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Όχι στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Όχι στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα
INTIME

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της γρίπης στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων κρούει μέσω του Newsbomb.gr ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος - Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες στα σχολεία λόγω γρίπης

Κατά του ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα 9/1 τάχθηκε μιλώντας στο Newsbpomb.gr ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα κρούσματα σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων θα έπρεπε να οδηγήσουν την Επιτροπή των Ειδικών να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών για μια εβδομάδα τουλάχιστον και στη συνέχεια να επιστρέψουν τα παιδιά με μέτρα όπως την χρήση μάσκας.

«Αυτό που δεν θέλουμε με τίποτα να συμβεί είναι να χάσουμε παιδιά. Ίσως δούμε παιδιά στις εντατικές», προειδοποιεί ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου.

Και προσθέτει: «Στην Αγγλία τον Δεκέμβριο το σύστημα υγείας γονάτισε αφού τα κρεβάτια είχαν καλυφθεί με περιστατικά ιογενείς λοιμώξεις και βρογχιολίτιδες».

Όσον αφορά την χώρα μας ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε αεροδιακομιδές παιδιών. Πρέπει να σκεφτούμε τον παιδικό πληθυσμό, να τον προστατέψουμε» σημείωσε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι στην κοινότητα αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με πιο επικίνδυνο τον RSV. «Ήταν κάτι που είχαμε προβλέψει», λέει.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά»

Μιλώντας για το θέμα στο Newsbomb.gr ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης ανέφερε: «Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων».

Και προσθέτει: «Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Τι γίνεται με τις απουσίες στα σχολεία

Η εποχική γρίπη σαρώνει στα σχολεία με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί θέμα γύρω από τις απουσίες.

Έτσι, το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε εγκύκλιο στα σχολεία περί μη συνυπολογισμού των απουσιών που οφείλονται σε γριπώδη συνδρομή και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια έξαρση της γρίπης, απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία της χώρας στην οποία αναφέρει ότι οι απουσίες πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, πρέπει να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται.

Ακόμα, συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Δείτε την απόφαση