ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Μυτιλήνη -Λέκκας: Χρειάζεται προσοχή για το συγκεκριμένο ρήγμα

σεισμός
Intime

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με τις σημερινές σεισμικές δονήσεις μέχρι 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη

«Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο κύριος Τσελέντης.

«Ιστορικό σημαντικών σεισμών στην περιοχή»

Μιλώντας από την πλευρά του στο Newsbomb.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ακόμα. Είναι πολύ νωρίς και δεν επαρκούν τα δεδομένα. Είναι ακόμα ανοιχτό μέχρι να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία», εξήγησε ο ίδιος.

Ο καθηγητής υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι η μετασεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού και αυτό είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται προσοχή. «Αν γινόταν στη θάλασσα θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ανέφερε επίσης ο ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σημαντικών σεισμών στο παρελθόν. Για τους παραπάνω λόγους όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνει έκκληση να ληφθούν μέτρα συμφωνα με αυτά που προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εξετάσουν σπίτια στην περιοχή για τυχόν ζημιές.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Αμέσως μετά τις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 και 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Μυτιλήνης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Έγινε, παράλληλα, επικοινωνία του κ. Στυλιανίδη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και συμφωνήθηκε όπως τη Δευτέρα - παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου - στελέχη της ΔΑΕΦΚ επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

Σχετικές ειδήσεις

Σεισμός στη Μυτιλήνη - Παπαδόπουλος: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ τώρα στη Μυτιλήνη

Σεισμός - Μυτιλήνη: Συνεχείς μετασεισμοί μετά τα 4,9 Ρίχτερ