ΕΛΛΑΔΑ

Γρεβενά-Άρτα: Δώρο ζωής από τον 6χρονο και τον 19χρονο

Γρεβενά-Άρτα: Δώρο ζωής από τον 6χρονο και τον 19χρονο
UNSPLASH

Το μεγαλείο ψυχής δείχνουν οι γονείς του 6χρονου από τα Γρεβενά και του 19χρονου από την Άρτα, οι οποίοι αποφάσισαν να προσφέρουν ζωή δωρίζοντας τα ζωτικά όργανα των παιδιών τους που «έφυγαν» πολύ νωρίς από τη ζωή

Ο πόνος των δύο γονιών που έχασαν πρόσφατα τα παιδιά τους έγινε ελπίδα, και μέσα από τη θλίψη τους έδειξαν μεγαλείο ψυχής και αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα των παιδιών τους σε ανθρώπους που τα χρειάζονται για να μπορέσουν να ξαναζήσουν.

Η διαδικασία δωρεάς οργάνων του άτυχου 6χρονου από τα Γρεβενά, ξεκινάει το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου ομάδα γιατρών από Ιταλία και Ελλάδα θα αφαιρέσουν τα όργανα από το μικρό παιδί για να τα μεταφέρουν στους ασθενείς που περιμένουν αυτό το «δώρο ζωής» σε Τορίνο και Μπέργκαμο.

Το ήπαρ, η καρδιά και ίσως οι πνεύμονες θα δοθούν σε λήπτες στη Ιταλία, ενώ οι κερατοειδής και τα νεφρά σε λήπτες στην Ελλάδα. Επί τρεις μέρες το αγοράκι έδινε μεγάλη μάχη για τη ζωή του.

Οι γονείς του 6χρονου, χωρίς δεύτερες σκέψεις, συναίνεσαν στην δωρεά οργάνων και είπαν ότι επιθυμούν να σωθούν άλλα παιδάκια μέσα από τον θάνατο του δικού τους παιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης ανέφερε στην ΕΡΤ «Υποκλινόμαστε στους γονείς του παιδιού και στον μικρό Θωμά από τα Γρεβενά που θα δώσει ζωή σε άλλα παιδιά που χαροπαλεύουν σε κάποια εντατική».

Το τελευταίο «αντίο» στον 6χρονο

Τον μικρό Θωμά θα αποχωριστούν οι συγγενείς και η οικογένειά του, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 16:00 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στα Γρεβενά.

Η οικογένεια του μικρού αγοριού επιθυμεί αντί στεφάνων να συγκεντρωθεί χρηματικό ποσό για την αγορά και δωρεά απινιδωτών στα δημοτικά σχολεία Γρεβενών.

Άρτα: Μεταμοσχεύονται τα όργανα του 19χρονου που έχασε τη ζωή του

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν το μεσημέρι, συνοδεία δύο περιπολικών, το ένα νεφρό και το ήπαρ του 19χρονου από την Άρτα που τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο στο Αγρίνιο, ενώ στο Ωνάσειο ξεκίνησε η μεταμόσχευση καρδιάς του άτυχου νεαρού. Συγκεκριμένα το ήπαρ θα μεταμοσχευθεί σε έναν 44χρονοασθενή με ηπατική ανεπάρκεια.

Οι γονείς του παιδιού αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του για να δώσουν ζωή σε άλλους συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ήδη έχουν κληθεί οι υποψήφιοι λήπτες, θα γίνει άμεσα το τεστ ιστοσυμβατότητας και το απόγευμα θα αρχίσουν οι μεταμοσχεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο που έγινε στο Αγρίνιο στις 27 Δεκεμβρίου 2022, όταν το ΙΧ που οδηγούσε «καρφώθηκε» σε κολώνα στο κέντρο της πόλης και για τον απεγκλωβισμό του είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση από την Πυροσβεστική. Νοσηλευόμενος από τότε αρχικά στο Νοσοκομείο Αγρινίου και ακολούθως στη ΜΕΘ Άρτας, ο νεαρός υπέκυψε τελικώς στα τραύματά του, βυθίζοντας στο πένθος οικογένεια, συγγενείς, φίλους και όλη την τοπική κοινωνία.