ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Άνοιγμα χωρίς μέτρα για τους μαθητές - Οδηγίες στους γονείς

Σχολεία: Άνοιγμα χωρίς μέτρα για τους μαθητές - Οδηγίες στους γονείς

Κανονικά πραμγατοποιείται αύριο, Δευτέρα, το άνοιγμα των σχολείων - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείες

Επιστροφή στα θρανία αύριο, Δευτέρα (08/01), για τους μαθητές όλης της χώρας καθώς κανονικά πρόκειται να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των σχολείων. Όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τα σχολεία επαναλειτουργούν χωρίς κάποια αλλαγή ενώ έκανε συστάσεις για τα περιστατικά γρίπης στους μαθητές, υπό τον φόβο της έξαρσης του ιού:

«Κανονικά ανοίγουν αύριο τα σχολεία μας όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα. Δεν έχει αλλάξει κάτι με μια βεβαίως σημαντική προσθήκη καθώς είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη.

Είναι μια εγκύκλιος που συνήθως βγαίνει πιο αργά που προβλέπει τη δικαιολόγηση των απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και δικαιούνται έως και 5 μέρες απουσίες οι οποίες δεν προσμετρώνται και δεν καταγράφονται από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο που είναι το διάστημα που μας έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Προφανώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα», δήλωσε η υπουργός στο ΟPEN.

Γρίπη: Μέχρι πέντε οι απουσίες των μαθητών που δεν θα προσμετρώνται

Πρόβλεψη για να καταχωρίζονται, χωρίς όμως να προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών εξαιτίας του επιδημικού ρεύματος της γρίπης έκανε το υπουργείο Παιδείας.

Θα καταχωρίζονται, δεν θα προσμετρώνται όμως οι απουσίες έως και πέντε εργάσιμων ημερών λόγω της επιδημίας γρίπης από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, η οποία και εστάλη στις μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων, θα καταχωρίζει χωρίς να προσμετρά τις απουσίες, έπειτα από την προσκόμιση από τους μαθητές που έλειπαν πρόσφατης βεβαίωσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθέσεις.

Στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, συστήνεται να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο χεριών και η παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια αλλά και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό

Σημειώνεται ότι θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης γιατρού, όπου θα αναγράφονται οι μέρες που ο μαθητής ήταν άρρωστος.

Συμβουλές για τη γρίπη

«Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ

Αναφορικά με την επιστροφή της χρήσης της μάσκας, ο κ. Κόπτσης υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Μαγιορκίνης: Τι είπε για τις μάσκες στα σχολεία

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, πάντως, στο ερώτημα για το αν θα έπρεπε να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία, είπε πως αυτή τη στιγμή «δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο». «Η επιστροφή των οριζόντιων μέτρων είναι επακόλουθο της πίεσης στο σύστημα υγείας. Υπάρχει σύσταση την χρήση της μάσκας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης. Δεν διαφαίνεται η επιβολή μέτρων μέχρι στιγμής. Είμαστε μακριά από αυτό. Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ούτε προβλέπεται».

Ανέφερε μάλιστα ότι η γρίπη είναι σε έξαρση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε αυτή τη στιγμή την έξαρση της γρίπης. Σύμφωνα με τα δικά μου μοντέλα, δεν θα υπάρξει μετέπειτα περαιτέρω κορύφωση».

Τι εξοπλισμό πρέπει να διαθέτουν τα σχολεία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας τα σχολεία οφείλουν να διαθέτουν:

  • Θερμόμετρα (μη υδραργυρικά, π.χ. ψηφιακά μασχάλης) ή ταινίες θερμομέτρησης
  • Χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης
  • Γάντια μιας χρήσης
  • Πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας και των χαρτομάντιλων ή για τη συλλογή μολυσμένων αντικειμένων, που πρέπει να πλυθούν ή να απολυμανθούν.
  • Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης
  • Μπουκάλια με αλκοολούχο διάλυμα με αντλία έγχυσης και βάση το αλκοολούχο διάλυμα να έχει άδεια ΕΟΦ, περιεκτικότητα αλκοόλης ή μίγματος αλκοολών (αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή προπανόλη) με άθροισμα 70% και πιστοποίηση CE
  • Απολυμαντικά για χώρους και επιφάνειες (π.χ. οικιακή χλωρίνη) και απολυμαντικά για αντικείμενα που εξατμίζονται εύκολα (π.χ. οινόπνευμα)
  • Σιρόπι και χάπια παρακεταμόλης

Ενώ για τα προληπτικά μέτρα, ισχύουν τα εξής:

  • Έλεγχο του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες
  • Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες
  • Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης
  • Επιμελή και συχνό καθαρισμό των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.)
  • Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών

Σχετικές ειδήσεις:

Παγώνη στον Newsbomb.gr: Πόσο μας ανησυχεί η μετάλλαξη «Kraken»

Σχολεία: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά για τις μάσκες στους μαθητές

Σχολεία: Ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα (9/1) διαμηνύει η Κεραμέως