ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Μυτιλήνη-Τσελέντης: «Θα έχουμε σίγουρα ισχυρούς μετασεισμούς»

Σεισμός Μυτιλήνη-Τσελέντης: «Θα έχουμε σίγουρα ισχυρούς μετασεισμούς»

Άκης Τσελέντης για πιθανό σεισμό 6 ρίχτερ το 2023: «Αν γίνει στη θάλασσα δεν θα έχουμε κανένα θέμα»

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στο σεισμό στη Μυτιλήνη και εξήγησε πόσο πιθανός είναι ένας σεισμός 6 ρίχτερ στην Ελλάδα μέσα στο 2023.

Σχετικά με τον σεισμό στη θαλάσσια περιοχή Νεάπολης Λασιθίου ο γνωστός σεισμολόγος δήλωσε «Είναι μια περιοχή που εδώ και 15 ημέρες έχει ενεργοποιηθεί. Δίνει γεγονότα από 2 έως 4 Ρίχτερ. Δεν προβληματίζει πολύ, είναι στον υποθαλάσσιο χώρο. Μικρή επίδραση στον αστικό ιστό. Επειδή είναι κοντά το ρήγμα της Ιεράπετρας το κοιτάμε με κάποιο ενδιαφέρον αλλά πιθανό είναι το φαινόμενο να ολοκληρωθεί. Η απόσταση είναι μεγάλη και τα φαινόμενα μικρά. Οφείλουμε σαν επιστήμονες να το κοιτάμε.»

Σχετικά με τον «χορό των ρίχτερ» στη Μυτιλήνη ο κ. Τσελέντης τόνισε τη διαφωνία του με όσους επιστήμονες είπαν ότι 100% ο σεισμός ήταν ο κύριος. «Άκουσα κάποιους να λένε ότι έχουμε τελειώσει 100%. Στη σεισμολογία και στα ρήγματα δύο μέρες μετά από έναν σεισμό δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τέλος. Το φαινόμενο δεν έχει λήξει. Υπάρχει πλούσια σεισμική ακολουθία. Θα έχουμε σίγουρα ισχυρούς μετασεισμούς. Οι πιθανότητες θα είναι 100% αν μαζέψουμε παραπάνω δεδομένα για κύριο σεισμό.», είπε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας.

Φυσικά επισήμανε ότι λόγω του πολύ άσχημου οικοδομικού ιστού οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μην έχουν τραγικά γεγονότα, σαν αυτό που συνέβη στη Σάμο.

Το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023

«Στην Ελλάδα υπάρχει πιθανότητα να γίνει στη θάλασσα, στην ξηρά η πιθανότητα είναι μικρή», είπε χαρακτηριστικά ο Άκης Τσελέντης για το σενάριο να γίνει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στη χώρα μας το 2023.

«Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Οφείλουμε να το έχουμε υπόψη μας», τόνισε για το ενδεχόμενο μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σεισμολόγο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς «τα σπίτια στην Ελλάδα είναι πολύ καλά κτισμένα. Οι μηχανικοί είναι πολύ καλοί. Δεν βλέπω λόγο να ανησυχούμε.»

Σχετικά με τις περιοχές που πρέπει να παρακολουθούν με ενδιαφέρον ο κ.Τσελέντης αναφέρθηκε στο Κεντρικό Ιόνιο, στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού και στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Την προσοχή ωστόσο εφιστά ο σεισμολόγος στο υπόγειο δίκτυο φυσικού αερίου. «Έχουμε προτείνει να μπουν σεισμικές βαλβίδες ώστε σε περίπτωση σεισμού να κόβει την παροχή αερίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης επισημαίνοντας πως ήδη θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

έχουμε πλειν δικτυο φθυσικου αερίου. σε περίπτωση σεισμού να μπουν σεισμικές βαλβίδες. σε περιπτβωση σεισμού κόβει την παροχή αερίου επρεπε να εχει προσωρήσει ήδη.