ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Μυτιλήνη - Λέκκας: Ποιες οι πιθανότητες για μεγαλύτερη δόνηση

Σεισμός Μυτιλήνη
Η περιοχή της Μυτιλήνης δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί και να διαβαστεί εύκολα από τους επιστήμονες
Intime

Τι απαντά ο κ. Λέκκας για την βοή που άκουσαν οι κάτοικοι κατά τον τελευταίο σεισμό στη Μυτιλήνη - «Είναι πολύπλοκο το σύστημα ρηγμάτων»

Η περιοχή της Μυτιλήνης δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί και να διαβαστεί εύκολα από τους επιστήμονες, ανέφερε ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας την σεισμική ακολουθία στο νησί μετά και τον νέο σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που φόβισε τους κατοίκους.

«Το σημερινό φαινόμενο θεωρώ ότι εκτονώνει την όλη κατάσταση είμαστε πιθανότατα σε μετασεισμική ακολουθία, όμως κρατάμε μια ισχυρή επιφύλαξη γιατί στην περιοχή είχαμε έναν ισχυρό σεισμό πριν από 150 χρόνια, το 1867. Με βάση το δυσμενές παρελθόν κρατάμε επιφύλαξη που είναι κρίσιμη και για την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Οι πιθανότητες όμως είναι πάρα πολύ μικρές να γίνει μεγαλύτερος σεισμός», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας και συνέχισε:

«Ο σημερινός σεισμός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον σεισμό του Σαββάτου. Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι και οι φορείς, είχε περισσότερη βοή, πράγμα που σημαίνει πως έγινε σε πιο μικρό βάθος. Τα πετρώματα ευνοούν αυτή τη βοή, τον ήχο που ακούν οι κάτοικοι, ενώ σε ορισμένες περιοχές έγινε πιο έντονος και σε άλλες δεν ήταν τόσο».

Ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι τα δεδομένα αποκαλύπτουν πως εισερχόμαστε σε μια σεισμική ακολουθία όμως κάτι τέτοιο μπορεί -σε ακραία περίπτωση- μπορεί και να μην ισχύει.

«Έχουμε γνώση της περιοχής σε σχέση με τα πετρώματα και τα ρήγματα. Είναι μια περιοχή που δεν αποκαλύπτεται εύκολα στους επιστήμονες. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα ρηγμάτων. Είναι πρόκληση για μας να παρακολουθήσουμε επιστημονικά την περιοχή», ανέφερε στη συνέχεια ο καθηγητής.

Τέλος, απηύθυνε συστάσεις στους κατοίκους να μην κατοικηθούν τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα από την πρώτη αυτοψία καθώς και τα σπίτια που ενδεχομένως έχουν ζημιές ή ρωγμές από τον δεύτερο σεισμό. Επίσης να μην διέρχονται από αυτά ενώ μεγάλη προσοχή θέλει και στο οδικό δίκτυο, να αποφεύγουν σημεία που γίνονται κατολισθήσεις.