ΕΛΛΑΔΑ

Σε κίνδυνο οι συντάξεις του ΙΚΑ

Σε κίνδυνο οι συντάξεις του ΙΚΑ

Σε οικονομικό κραχ οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταμεία - Θα χρειαστούν 1,403 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος το 2012

Την τραγική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ, που κινδυνεύει να μην μπορεί να αποπληρώσει την ομαλή καταβολή των συντάξεων για τους επόμενους μήνες, αναλύει με επιστολή της προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα κόμματα, το ΔΣ της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι το ΙΚΑ θα έχει «μαύρη τρύπα» 1,4 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2012, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΕ, που θα χρειαστεί 822 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ αναφέρουν ότι ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και η μία στις δύο επιχειρήσεις απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό. Ως εκ τούτου, η εισφοροδιαφυγή φθάνει τα 6 δισ. ευρώ, η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ, την ώρα που η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα επιφέρει απώλειες 450 εκατ. ευρώ.

Επίσης, υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων μέχρι και 18 μήνες με διαδοχική ασφάλιση, ενώ προβληματική θεωρούν οι εργαζόμενοι τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει ήδη ξεπεράσει το 30%, ενώ οι οφειλές ανέρχονται στα 4,2 δισ. ευρώ.