ΕΛΛΑΔΑ

Επικυρώθηκε η ποινή της Αικ. Πελέκη από τον Άρειο Πάγο

Επικυρώθηκε η ποινή της Αικ. Πελέκη από τον Άρειο Πάγο

Την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης τριών μηνών που είχε επιβληθεί στη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη σχετικά με τα συμβόλαια των «ιερών» ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου επικύρωσε ο Άρειος Πάγος.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο (απόφαση 916/2012) το Εφετείο ορθά ερμήνευσε το νόμο και το Σύνταγμα και ορθά δέχθηκε ότι κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς (Ν. 3028/2002) η Αικ. Πελέκη προέβη στη σύνταξη των συμβολαίων, αν και επρόκειτο για μεταβίβαση ακινήτου που είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος εμπεριέχοντας μνημεία που δεν εξαιρέθηκαν από τη μεταβίβαση.

Κατά την εφετειακή απόφαση, την οποία επικύρωσε ο Άρειος Πάγος η κ. Πελέκη λόγω της ιδιότητάς της γνώριζε την ακυρότητα της δικαιοπραξίας κατά το σκέλος που η έκταση λόγω της αρχαιολογικής σημασίας ήταν εκτός συναλλαγής και συνεπώς ερχόταν σε αντίθεση με απαγορευτικές διατάξεις του νόμου και του Συντάγματος (η ανταλλαγή αφορούσε εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και της Ουρανούπολης Χαλκιδικής).

Αντίθετα, ο Α.Π την απάλλαξε και αναίρεσε τη δίμηνη προσωρινή παύση για την υπόθεση της συμμετοχής της σε ΕΠΕ. Έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου έχει ασάφειες και ελλείψεις και δεν διευκρινίζει γιατί η κατοχή και μόνο μεριδίου ΕΠΕ αποτελεί επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να συνδέεται με την απόκτηση εμπορικής ιδιότητας, ενώ επίσης δεν διευκρινίζει γιατί μόνη η συμμετοχή σε ΕΠΕ έπληξε το συμβολαιογραφικό κύρος της και το κύρος του σώματος.