ΕΛΛΑΔΑ

Κατεβαίνουν κτηνοτρόφοι από τα Ανώγεια για διαμαρτυρία στον Άγιο Μηνά - Χάνουν τα βοσκοτόπια τους

Κατεβαίνουν κτηνοτρόφοι από τα Ανώγεια για διαμαρτυρία στον Άγιο Μηνά - Χάνουν τα βοσκοτόπια τους
unsplash.com

Σε απόγνωση βρίσκονται 29 κτηνοτροφικές οικογένειες - ανάμεσα τους και αρκετές από τα Ανώγεια - εξαιτίας της εκδίωξης τους από τα κτήματα της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας - Ειρηνική διαμαρτυρία θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου

Κτηνοτρόφοι από τα Ανώγεια θα κατέβουν στους δρόμους, πραγματοποιώντας ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία του Αγίου Μηνά, με αφορμή την εκδίωξή τους από τα κτήματα της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας.

Ειδικότερα, σημαντικό θέμα που αφορά και πολλές Ανωγειανές κτηνοτροφικές οικογένειες, έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, με την ακατανόητη απόφαση της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας, να διώξει από τα κτήματα της τα κοπάδια δεκάδων οικογενειών, με σκοπό να γίνει εκμετάλλευση σε αυτά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αναφέρει το anogi.gr, για τον λόγο αυτό, οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται για δεκαετίες στα κτήματα της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας, θα κάνουν αύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Μηνά, έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Η Ιερά Μονή Οδηγήτριας βρίσκεται στο δυτικό όριο των Αστερούσιων Ορέων στο νομό Ηρακλείου.

Πρόκειται για 29 συνολικά κτηνοτροφικές οικογένειες που θα πληγούν αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση του ηγουμένου της Μονής και ανάμεσα τους όπως προ είπαμε είναι και πολλές Ανωγειανών, με όλες να αντιδρούν σε αυτή την αξίωση της Μονής να φύγουν από τις εστίες τους, όντας μάλιστα άψογοι όλα αυτά τα χρόνια και στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά και στον σεβασμό της περιοχής. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει εκμετάλλευση της περιοχής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς οι ίδιοι να πρέπει να εκδιωχθούν από τα κτήματα.

Η Ιερά Μονή έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, με την υπόθεση να εκδικάζεται στις 7 Φεβρουαρίου 2023, στο Ειρηνοδικείο Μοιρών με τους κτηνοτρόφους να ζητούν την παύση της δίωξης αυτής και την παραμονή τους στην περιοχή όπου ζουν και εργάζονται για δεκαετίες(κάποιες μάλιστα οικογένειες κοντεύουν να συμπληρώσουν έναν αιώνα παρουσίας εκεί!).

Όπως αναφέρει ο κτηνοτρόφος, πρώην αντιδήμαρχος Ανωγείων και νυν δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Σμπώκος, μέλος της επιτροπής των διωκομένων από τη Μονή κτηνοτρόφων, που αρχικά καλεί τον κόσμο να συμμετέχει αύριο στην ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας και να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αίτημα τους να σταματήσει αυτή η δίωξη, στη συνέχεια αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν είμαστε ούτε καταπατητές, ούτε μπαταχτσήδες, ούτε διεκδικούμε την περιουσία της Ιεράς Μονής και έχουμε τηρήσει στο ακέραιο τις οικονομικές μας υποχρεώσεις προς αυτήν. Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε οι θεματοφύλακες, οι φρουροί της κτηματικής περιουσίας της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας».

Πηγή: neakriti.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινό μέτωπο Εκκλησίας της Ελλάδος και Εκκλησίας της Κρήτης για εκκλησιαστική περιουσία

Κρήτη: Εκτός ΜΕΘ το αγοράκι από τα Χανιά που ήπιε tuboflo

Το δεντρόσπιτο στο Ρέθυμνο με μπαρ, υδρομασάζ και βεράντα που ξετρελαίνει τους τουρίστες!