Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Τούρκοι στήνουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - «Υβριδικός πόλεμος» σε εξέλιξη

Οι Τούρκοι στήνουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - «Υβριδικός πόλεμος» σε εξέλιξη
Η τουρκική ακτοφυλακή δημοσίευση δικό της βίντεο για το συμβάν που δεν... δείχνει τίποτα
Τουρκική ακτοφυλακή

Είναι σαφές πια, τόσο από την πληθώρα των περιστατικών, όσο και από την έντασή τους, ότι οι Τούρκοι επιζητούν διακαώς την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, σε αυτή τη φάση μεταξύ των ακτοφυλακών των δύο χωρών, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ντόμινο» εξελίξεων σε όλα τα πεδία.

Στο βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στο φως χθες η «Δημοκρατία», αντικατοπτρίζεται ο «ακήρυχτος πόλεμος» τον οποίο βιώνουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στο ανατολικό Αιγαίο - την ίδια ώρα που ακριβώς από πάνω τους λαμβάνουν χώρα μέχρι και δεκάδες αερομαχίες καθημερινά, μεταξύ των πιλότων μας και των τουρκικών μαχητικών που παραβιάζουν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο μας.

Οι εικόνες που παρουσιάζει η εφημερίδα «Δημοκρατία» είναι στιγμιότυπα από το βίντεο του επεισοδίου που έγινε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 στο Φαρμακονήσι, μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Στο επεισόδιο η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος με τους άνδρες του Λιμενικού να πυροβολούν για να τους απωθήσουν.

Σαφώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς έμπειρα στελέχη του Λιμενικού τονίζουν ότι οι προκλήσεις είναι συνεχείς, κι ότι είναι πολλά αυτά που δεν έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Από τον «πόλεμο της τσιπούρας», κατά τον οποίο οι τουρκικές αρχές τα βάζουν με τους... Έλληνες ψαράδες που αλιεύουν στα νερά τους, μέχρι και τις σαφείς απόπειρες εμβολισμού -άρα και βύθισης- σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής, είναι σαφές ότι τα νερά του Αιγαίου θερμαίνονται όλο και περισσότερο, σε απόλυτη συνάφεια με την καθημερινή ακραία τουρκική ρητορική, που φτάνει μέχρι και την απευθείας απειλή πολέμου.

Ανάχωμα σε όλα αυτά, είναι οι άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι με αντιδράσεις όπως αυτή που παρουσιάστηκε χθες, εγγυώνται τα σύνορά μας αλλά και τη σωματική τους ακεραιότητα, την οποία προασπίζονται με χρήση ακόμα και πυροβόλων όπλων.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας, για το περιστατικό του Φαρμακονησίου (της 5ης Ιανουαρίου), «ένας τέτοιος ελιγμός, άκρως επικίνδυνος και επιθετικός, μπορεί να επιφέρει υλικές ζημιές και να προκαλέσει πολύ άσχημα αποτελέσματα, όσον αφορά στη σωματική ακεραιότητα των πληρωμάτων και των δύο σκαφών. Η ναυτοσύνη και η εμπειρία των πληρωμάτων των σκαφών του Λιμενικού Σώματος έχουν μέχρι στιγμής αποβεί καθοριστικές και δεν έχουμε κάποιο ατύχημα στις θάλασσες μας».

Μέχρι πόσο ακόμα όμως θα ισχύει αυτό και δεν θα συμβεί το «ατύχημα»;

Ο ναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος Ν. Σπανός, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων έκανε λόγο ευθέως για «υβριδικό πόλεμο» που είναι σε εξέλιξη.

«Δυστυχώς από την τουρκική πλευρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται και το χρησιμοποιεί η τουρκική πλευρά ως υβριδικό πόλεμο στη θάλασσα, με το να εκμεταλλεύεται αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με σκοπό να τα παραβιάζουν».

Αυτή η τουρκική τακτική -σε αέρα και θάλασσα- δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά τώρα βαίνει κλιμακούμενη. Χαρακτηριστική είναι η ακραία περίπτωση με τον εμβολισμό του περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος», από την ακταιωρό «UMUT», πίσω στο 2018, και όταν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πολύ πιο ήρεμες...

Η εκδοχή της τουρκικής ακτοφυλακής

Η τουρκική πλευρά για ακόμη μια φορά κάνει το άσπρο μαύρο, προσβάλλοντας την κοινή λογική, παραθέτοντας τη δική της εκδοχή των γεγονότων του Φαρμακονησίου. Ας φανταστούμε όλοι τι θα έλεγαν, αν δεν υπήρχε και το βίντεο...

Σε ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, το πρωί της Πέμπτης, αναφέρεται έωλα, χωρίς καμία επεξήγηση, ότι η αλήθεια είναι... διαφορετική, ενώ σημειώνεται ότι το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρηση γιατί το ελληνικό λιμενικό ενοχλούσε Τούρκους ψαράδες!

Την ίδια ώρα, στην ανακοίνωσή τους προσθέτουν κι αυτοί ένα βίντεο, που φαίνονται 40 δευτερόλεπτα από το περιστατικό από τα «μάτια» της τουρκικής ακταιωρού.

Η ανακοίνωση:

Στις 5 Ιανουαρίου 2023, το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής στην περιοχή απομακρύνθηκε από το σκάφος του (τουρκικού) Λιμενικού Σώματος, το οποίο επιχείρησε μετά την ειδοποίηση ότι τα αλιευτικά σκάφη με τουρκική σημαία που ασχολούνταν με αλιευτικές δραστηριότητες στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Tekağaç της επαρχίας Αϊδινίου, παρενοχλήθηκαν, από σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος που ήρθαν στην περιοχή, και εξασφαλίστηκε ότι οι αλιευτικές δραστηριότητες των τουρκικών αλιευτικών σκαφών θα συνεχιστούν.

Την 1η Φεβρουαρίου 2023, κοινοποιήθηκαν εικόνες σε ορισμένα ελληνικά ειδησεογραφικά sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται ότι το ελληνικό σκάφος πυροβόλησε στον αέρα και διέφυγε από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, σαν να ήταν πρόσφατο γεγονός. Μπορείτε να βρείτε τις πραγματικές πληροφορίες για την είδηση, στο βίντεο που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των ελιγμών του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής για την απομάκρυνση του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από την περιοχή, στον παρακάτω σύνδεσμο».

Η αντιπαράθεση και σε διπλωματικό πεδίο

Για ακόμη μια φορά χθες, η ένταση επί του πεδίου (Αιγαίο, εθνικό εναέριο χώρο αλλά και στον Έβρο στο πρόσφατο παρελθόν) πέρασε και στο διπλωματικό επίπεδο. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες».

«Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» διαμηνύουν.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα» και διαμηνύουν πως η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το «ανερχόμενο προφίλ» της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο. «Είναι το "ανερχόμενο προφίλ" μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο , αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη» όπως σημειώνουν.

Το θερμό επεισόδιο του Φαρμακονησίου

Η ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος στην περιγραφή του επεισοδίου, τονίζει ότι η τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού.

Αυτό που συνέβη εκείνες τις στιγμές στο Φαρμακονήσι κόβουν την ανάσα.

Η ψυχραιμία των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, οι αστραπιαίες κινήσεις τους, κατά τη διάρκεια κάθε δευτερολέπτου, είναι η αιτία που δεν χύθηκε αίμα εκείνη την ημέρα. Αυτές οι συγκλονιστικές εικόνες μάς δείχνουν πόσο κοντά είναι ένα θερμό επεισόδιο και πάντα λόγω της προκλητικότητας και του παραλογισμού των Τούρκων.

Η τουρκική ακταιωρός, όπως φαίνεται στις εικόνες, δεν είχε σκοπό μόνο να προκαλέσει τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, αλλά είχε σκοπό να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος και να αποτελέσει την αιτία να υπάρξει φωτιά σε μια εύφλεκτη ισορροπία που επικρατεί στην περιοχή.

Όλα άρχισαν όταν το πρωί της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έσπευσε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκειμένου να κάνει αναγνώριση σε τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη. Τα τουρκικά σκάφη ψάρευαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έπρεπε να ελεγχθούν και να απομακρυνθούν. Τα τουρκικά αλιευτικά ειδοποίησαν τη δική τους ακτοφυλακή και από τη στιγμή που έφτασε η τουρκική ακταιωρός τα πράγματα πήραν επικίνδυνη τροπή.

Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ είδε το τουρκικό να κατευθύνεται προς το μέρος του. Οι άνδρες του πληρώματος παρακολουθούσαν με ψυχραιμία τις κινήσεις των Τούρκων, μη παρεκκλίνοντας από τον στόχο τους. Στην αρχή η τουρκική ακταιωρός άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από το ελληνικό σκάφος σε μεγάλη απόσταση, αλλά πάντα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Με κάθε κύκλο που έκαναν οι Τούρκοι, πλησίαζαν και πιο πολύ το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Πάνω στο ελληνικό σκάφος οι άνδρες είχαν πάρει στα χέρια τους τα αυτόματα και είχαν ακροβολιστεί στην πρύμνη του και περίμεναν τις κινήσεις των Τούρκων.

Η τουρκική ακταιωρός, όπως φαίνεται στις εικόνες που δημοσιεύονται στη «δημοκρατία» και αποτελούν στιγμιότυπα από βίντεο, που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, σταμάτησε τους κύκλους και έκανε την παραπλανητική κίνηση προς τα πλάγια του ελληνικού σκάφους. Την τελευταία στιγμή ο Τούρκος καπετάνιος έστρεψε το τιμόνι του, μπήκε πίσω από το ελληνικό και άρχισε να πλησιάζει επικίνδυνα για να το εμβολίσει.

Οι τρεις Έλληνες του Λιμενικού που βρίσκονταν στην πρύμνη του σκάφους και έβλεπαν την πλώρη του τουρκικού να έρχεται καταπάνω τους άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που δείχνουν το ελληνικό σκάφος να μην παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την πορεία του. Αυτή η ψυχραιμία του άνδρα του Λιμενικού που βρισκόταν στο τιμόνι ήταν αρχικά ο λόγος που δεν έγινε ατύχημα.

Σχετικές ειδήσεις