ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση στο μπάνιο της εστίας

ΑΠΘ: Φοιτήτρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση στο μπάνιο της εστίας
Το ΑΠΘ.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Φοιτήτρια που μένει στις εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τρία άτομα, την ώρα που έκανε μπάνιο.

Μία φοιτήτρια που διαμένει στις εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τρία άτομα, την ώρα που έκανε μπάνιο.

«Χθες γύρω στις 02.00 που γύρισα από την δουλειά και πήγα να κάνω μπάνιο τρία άτομα γύρω στα 25-30 με ακολούθησαν στα μπάνια του διαδρόμου μου. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά ώσπου άρχισαν να χτυπούν την πόρτα και να την τραβάνε να ανοίξει, ευτυχώς πρόλαβα και κλείδωσα. Στη συνέχεια φώναζαν διάφορους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς και μου έλεγαν να ανοίξω λέγοντας μου “θα περάσεις καλά, θα σου αρέσει”», είπε η φοιτήτρια σύμφωνα με όσα αναφέρει το thesstoday.gr.

Με αυτά τα λόγια η κοπέλα που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, περιέγραψε τα όσα εφιαλτικά φέρεται να βίωσε και συνέχισε: «Εγώ ούρλιαξα σε βοήθεια αλλά λόγω ώρας μάλλον δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μετά από δέκα λεπτά που προσπαθούσαν να μπουν και ενώ εγώ είχα παγώσει και ήμουν αδύναμη να αντιδράσω, αποφάσισαν να φύγουν λέγοντας μου ότι “θα ξανασυναντηθούμε”. Είναι η πρώτη φορά που ένιωσα τέτοιο τρόμο στη ζωή μου και ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω», ενώ συμπληρώνει πως έφτασε στο σημείο να φοβάται να βγει από το δωμάτιο. «Φοβάμαι να πλύνω τα χέρια μου με αυτούς που κυκλοφορούν στο διάδρομο», συμπλήρωσε.

Το περιστατικό, όπως καταγγέλλει, σημειώθηκε πριν από πέντε ημέρες στον 6ο όροφο στην Α’ Εστία του ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια η φοιτήτρια, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της, έφυγε από τις εστίες και τα τελευταία εικοσιτετράωρα μένει σε φίλη της.

Θύελλα αντιδράσεων μετά την καταγγελία

Έπειτα από την καταγγελία ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης προχώρησε σε κινητοποίηση την Τετάρτη στο κτίριο διοίκησης, με τον πρόεδρο Γιάννη Μικέ να τονίζει στο ThessToday.gr ότι οι φοιτητές δεν νιώθουν ασφάλεια στις εστίες.

«Πάρα πολλοί φοιτητές που μένουν στις φοιτητικές εστίες δεν νιώθουν ασφάλεια όταν κυκλοφορούν στους διαδρόμους για να πάνε στα μπάνια, ειδικά στην Α’ εστία. Έχουν διαρκώς αυτόν τον φόβο, διότι μπαινοβγαίνει εκεί μέσα όποιος θέλει, δεν υπάρχει φύλαξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι η πρώτη φορά που έχει καταγγελθεί παρόμοιο περιστατικό. «Δυστυχώς έχουν σημειωθεί ξανά τέτοιες παραβατικές ενέργειες. Τώρα εμείς ως σύλλογος έχουμε δει το θέμα, το τρέχουμε και γι’ αυτό πήγαμε στην πρυτανεία στον υπεύθυνο», τόνισε και επεσήμανε ότι: «Πήγαμε για να διεκδικήσουμε συνολική αναβάθμιση των εστιών».

Όπως αναφέρει ο κ. Μικές, αυτό που ζητούν οι φοιτητές στις εστίες, είναι: «Περισσότερη φύλαξη -υπάρχει μόνο ένας φύλακας τη μέρα και δύο τη νύκτα- ζητάμε να αυξηθούν και οι φύλακες και η φύλαξη. Ζητάμε να τοποθετηθούν φώτα στους διαδρόμους και γύρω από τις εστίες, να επισκευαστούν οι χαραγμένες πόρτες και τα μπάνια, ώστε να δοθεί η αίσθηση ασφάλειας στους φοιτητές».

Μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο για τις εστίες κ. Δημήτρη Κωβαίο, ο ίδιος ανέφερε στους φοιτητές πως θα υπάρξει πιο αυστηρός έλεγχος. «Αυτή ήταν η άμεση λύση που μας πρότεινε. Είναι ουσιαστικά η πιο φθηνή λύση που μπορεί κανείς για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο. Είναι ημίμετρο» τόνισε ο Γιάννης Μικές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, η εικόνα εγκατάλειψης στις εστίες είναι αυτή που οδηγεί στην παραβατικότητα ατόμων που δεν πρέπει να βρίσκονται κανονικά εκεί. «Όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση στις εστίες εδώ και χρόνια -δεν προέκυψε τώρα- είναι δεδομένο ότι θα αρχίσουν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Όταν ένα κτίριο που κατοικούν εκατοντάδες φοιτητές είναι παρατημένο, ο καθένας που περνάει απ’ έξω πιστεύει ότι δεν μένει κανείς» τόνισε.

Τα μέτρα που λαμβάνει το ΑΠΘ

Ο αρμόδιος αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος μιλώντας στο ThessToday.gr τοποθετήθηκε για το θέμα, αναφέροντας ότι «πρόκειται για μια ανώνυμη καταγγελία την οποία οι υπάλληλοι της ασφάλειας των εστιών δεν την επιβεβαιώνουν. Ουδέποτε ενημερώθηκαν οι φύλακες των εστιών για το θέμα αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο θα παρθούν μέτρα που θα αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα καθιστά ασφαλή τη διαμονή των φοιτητών στις εστίες του ΑΠΘ: «Πρώτον: Αμέσως μετά την ενημέρωση για το θέμα κάλεσα τους φύλακες και ετοιμάζω μια επιστολή στους οικοτρόφους με την οποία τους ενημερώνω ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει πιο αυστηρός έλεγχος των εστιών. Δεύτερον: Θα ειδοποιηθούν όλοι οι φοιτητές ότι όταν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα ότι νιώθουν ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο να επικοινωνούν άμεσα με το θυρωρείο και ο φύλακας έχει λάβει αυστηρές εντολές να μεταβαίνει στο σημείο που του γίνεται τηλεφωνικά η καταγγελία».

Την Κυριακή ο ΣΟΦΕΘ καλεί σε γενική συνέλευση των φοιτητών ώστε να συζητήσουν πώς θα κλιμακώσουν τη δράση τους. «Θα δούμε πώς μπορούμε να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις, να δοθούν παραπάνω χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για τον θάνατο του μπάτλερ το 2013 ζητά ο εισαγγελέας

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε διαμέρισμα στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Σωματεία ΥΠΠΟΑ: Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη