ΕΛΛΑΔΑ

10 + 1 ταινίες που έβαλαν γκολ στην οθόνη και έκαναν το σινεμά γήπεδο

10 + 1 ταινίες που έβαλαν γκολ στην οθόνη και έκαναν το σινεμά γήπεδο

Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος κάνει διάλειμμα από τοEuro2012, σε κινηματογραφικό ρεπορτάζ εξέδρας, με τις καλύτερες ταινίες που έριξαν την μπάλα στα κατάλληλα δίχτυα, από τον Έρικ Καντονά και τον Πελέ, μέχρι τον Στράτο Τζώρτζογλου, ιρανές με μπούρκα και μοναχούς σαολίν σε πέναλντι (+ τα απολαυστικά trailer)

Zidaneheadshot

10) ZIDANE A 21ST CENTURY PORTRET (6 / 10)

Η τέχνη του σινεμά συναντάει την τέχνη του ποδοσφαίρου μέσα από ένα αριστοτεχνικό μοντάζ, εστιασμένο στον «καλλιτέχνη» Ζινεντίν Ζιντάν κατά τη διάρκεια του αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Βιλαρεάλ, τον Απρίλιο του 2005. Ντοκιμαντέρ - λουκουμάς για τους κινηματογραφόφιλους ποδοσφαιράκηδες, με μια τριζάτη κινηματογράφηση γηπέδου εν δράσει, από τους Ντάγκλας Γκόρντον και Φιλίπ Παρενό, που δεν αναδεικνύει μόνο τη μαγεία του αθλήματος, αλλά και την περσόνα του Ζιζού, συνοδεία ενός εκρηκτικού soundtrack από τους Mogwai.

foot-escapetovictory

9) Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΩΝ 11 / ESCAPE TO VICTORY (6,3 / 10)

Ναι, μερικές αλήθειες δεν τις χωράει ο ανθρώπινος νους. Όπως το γεγονός του ότι ο Σιλβέστερ Σταλόνε υπήρξε αιχμάλωτος στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί μαζί με τον Πελέ και τον Μάικλ Κέιν, αντιμετώπισαν στα ίσα τους γερμανούς σε αγώνα ποδοσφαίρου στο κέντρο του Παρισιού και στο φινάλε απέδρασαν, προστατευμένοι από τον ενθουσιασμό του κόσμου που πήδηξε από τις κερκίδες για να τους φυγαδεύσει. Κι όλα αυτά, σκηνοθετημένα από τον Τζον Χιούστον το 1981. Ένοχη απόλαυση και αγαπημένη ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων, σε μια ταινία που μετατρέπει την κατοχή σε ποδοσφαιρική ντίσνεϊλαντ και ίσως γι αυτό ακριβώς σε διασκεδάζει απόλυτα.

foot-thegameoftheirlives

8) THE GAME OF THEIR LIVES (6 / 10)

O David Anspaugh (τον γράφω αγγλικά γιατί με τέτοιο όνομα και καριέρα που δεν γνωρίζω, στα από τέτοια μου να μάθω και πως προφέρεται) σκηνοθετεί το 2005, τον Τζέραλντ Μπάτλερ (Λεονάιντας) σε μια ταινία που αφηγείται την αληθινή ιστορία της Εθνικής αμερικάνικης ομάδας ποδοσφαίρου (που ως γνωστόν οι αμερικάνοι για ποδόσφαρο έχουν το ράγκμπι και στο άλλο το κανονικό, είναι θεόκουλες) η οποία κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, νίκησε 1 - 0 την εθνική ομάδα της Αγγλίας (που έχουν ψυχοπαθολογική εμμονή με το άθλημα), το 1950 σε έναν αγώνα στη Βραζιλία. Εννοείται πως το ηθικό δίδαγμα, είναι πως οι Αμερικάνοι, άμα θέλουν, το κάνουν καλά και στο soccer.

foot-i_fanela_me_to_9___ost___-_spanoudakis_stamatis_-_mpros_50

7) H ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ 9 (6,5 / 10)

Προσωπικά προτιμώ χίλιες φορές τη συγκεκριμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη (1989) από τις υπόλοιπες, ιδεολογικά σαφρακιασμένες μελοδραματικές του, κεντρώες πολιτικές σούπες και παραδέχομαι πως είναι ίσως η μοναδική φορά που Έλληνας σκηνοθέτης, καταφέρνει να πιάσει έστω και ξώφαλτσα, το ρυθμό της μπάλας στο γήπεδο. Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα, η ταινία διαθέτει μία από τις τελευταίες μη αξιογέλαστες ερμηνείες του Στράτου Τζώρτζογλου, στο ρόλο ενός βλάχου αμόρφωτου πουλέν της μπάλας, που πάει να πιάσει την καλή στη Α Εθνική αλλά μπλέκει στα διαπλεκόμενα, τους στημένους αγώνες και την προσωπική του μαλακία. Απόλυτα τίμια καταγραφή της ελληνικής μπίχλας του ποδοσφαίρου κι ένα από τα τελευταία αξιοπρεπή μουσικά θέματα του Σπανουδάκη πριν ανακαλύψει το Θεό και τον Μέγα Αλέξαντρο.

foot-feverpitch

6) FEVER PITCΗ (6,5 / 10)

Το κλασσικό ερώτημα, "την μπαλα ή την γκόμενα" αναπτύσσεται απολαυστικά από ένα βιβλίο και ένα σενάριο του Νικ Χόρνμπι ("High Fidelity") σε μια απολαυστική κομεντί του 1997, σκηνοθετημένη από τον Ντέιβιντ Έβανς, με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φερθ να πρέπει να διαλέξει απέναντι στον έρωτά του για μια γυναίκα και τον έρωτά του για την Άρσεναλ.

foot-goal

5) GOAL (6,7 / 10)

Φαντάσου μια ταινία με guest εμφανίσεις από τον Ζιντάν μέχρι τον Μπέκαμ. Αυτός είναι ο θεαματικός κόσμος του «Γκολ» από το 2005, και των δύο συνεχειών που γνώρισε η ταινία με θέμα την άνοδο στη σφαίρα του ποδοσφαιρικού μύθου ενός ταλαντούχου, φτωχού πλην τίμιου (και με άσθμα) πιτσιρικά. Σκηνοθετεί ο Ντάνι Κάνον, σαν σαπουνόπερα με μπόλικα τάκλιν, δηλαδή μια χαρά.

foot-bend-it-like-beckham

4) ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΚΑΜ / ΒΕΝD IT LIKE BECKHAM (6,8 / 10)

Iνδή πιτσιρίκα παθιασμένη με το ποδόσφαρο και τον Μπέκαμ, θα κάψει τον εγκέφαλο των συντηρητικών γονιών της όταν αποφασίσει να ακολουθήσει το πάθος της συμμετέχοντας σε γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Συμπρωταγωνιστούν ο Τζόναθαν Ράις Μέγιερς και η Κίρα Νάιτλι, και σκηνοθετεί η Γκουρίντε Τσάντα το 2002.

foot-looking-for-eric-27221_1

3) ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΙΚ / LOOKING FOR ERIC (7,1 / 10)

Αναζητώντας τον Έρικ, βρίσκεις τον Έρικ Καντονά. Υπεύθυνος γι αυτή τη συνάντηση του 2009, ένας από τους μεγαλύτερους art βρετανούς σκηνοθέτες, ο Κεν Λόουτς, που εν προκειμένω αγκαζάρισε τον Καντονά, προκειμένου να παίξει τον εαυτό του σε μια γλυκιά δραματική κομεντί που αφορά σε έναν μανιακό με το ποδόσφαιρο ταχυδρόμο ονόματι Έρικ, του οποίου όμως η ζωή πάει κατά διαόλου. Μέχρις ότου συναντήσει τον διάσημο και γνωστό για τους φιλοσοφικούς του αφορισμούς, συνονόματο του ο οποίος και θα αναλάβει να τον ισιώσει.

foot-offside2_600x391

2) OFFSIDE (7,2 / 10)

Ή πως η αγάπη για το ποδόσφαιρο, μπορεί να μετατραπεί σε αγώνα διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων. Μια ομάδα γυναικών που λατρεύουν το ποδόσφαιρο, μεταμφιέζονται σε άντρες προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα σημαντικό αγώνα στο στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης, εφ’ όσον η νομοθεσία του Ιράν απαγορεύει την παρουσία γυναικών σε οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός. Κάποιες από αυτές θα συλληφθούν, και ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί με κομψό ειρωνικό χιούμορ και αξιοζήλευτη απλότητα θα κερδίσει με αυτήν την ταινία την Ασημένια Αρκούδα του Φεστιβάλ Βερολινου το 2006.

foot-shaolin-soccer1

1) SHAOLIN SOCCER (7,3 / 10)

Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Το σωτήριο έτος 2001, τρελαμένοι καλόγεροι εξπέρ του κουνγκ φου, ξεδίνουν στην μπάλα, αντιμετωπίζοντας την ομάδα των κακών, μετατρέποντας το γήπεδο στου Κασιδιάρη το κάγκελο, και ενσωματώνοντας στο τελικό ματς, το «Matrix», μαζί με τον «Tίγρη και Δράκο» και το «Τρίο Στούντζες».

foot-The-Damned-United-07-1

1 + ) ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ /THE DAMNED UNITED (7,5 / 10)

Βιογραφία και παρασκηνιακή καταγραφή των τεκταινομένων της γηπεδοχώρας μέσα από την σύντομη, μόλις 44 ημερών, «βασιλεία» του διάσημου προπονητή Brian Clough στους Leeds United τη δεκαετία του 70. Τη σύγκρουση του με την ομάδα σε σχέση με το «βρώμικο» και βίαιο ύφος που χαρακτήριζε το παιχνίδι της, την προσωπική του έχθρα με έναν άλλο προπονητή, την ιδιόμορφη προσωπικότητά του και τη διαμόρφωση σχέσεων και συμπεριφορών εξουσίας, απληστίας, φιλίας, αγάπης, εγωκεντρισμού και πισώπλατων μαχαιρωμάτων στο χώρο του γηπέδου. Το «κεντημένο» σενάριο φέρνει την υπογραφή του Πίτερ Μόργκαν («Η Βασίλισσα») ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ για το «Λόγο του Βασιλιά» Τομ Χούπερ.

***Δες παρακάτω όλα τα trailer

***Η βαθμολόγηση των ταινιών απεικονίζει την ψηφοφορία του κοινού στο imdb.

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο facebook στο www.facebook.com/tazzthebuzz ή στο profile Tassos Theodoropoulos, στο twitter ως klarinabourana ή στο terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης