ΕΛΛΑΔΑ

Τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη: Τι ισχύει για τα σχολεία

Τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη: Τι ισχύει για τα σχολεία
Eurokinissi

Τριήμερο εθνικό πένθος σε όλη τη χώρα από σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου - Όλα όσα ισχύουν για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η οποία προς το παρόν μετράει τουλάχιστον 40 νεκρούς, πάνω από 70 τραυματίες και πολλούς αγνοούμενους.

Στην Ελλάδα το εθνικό πένθος ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις Παρασκευή 3 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν όταν κηρύσσεται μια τέτοια απόφαση οι σημαίες κυμαίνονται μεσίστιες στα δημόσια κτίρια ενώ αναβάλλονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις.

Όσον αφορά τα σχολεία σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων και άλλες συμβολικές κινήσεις. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας αύριο Πέμπτη 2 Μαρτίου τα σχολεία θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά.

Οι περιπτώσεις που Έλληνας Πρωθυπουργός αποφασίζει να κηρύξει εθνικό πένθος στη χώρα αναφέρονται συνήθως σε κάποιο δυστυχές και τραγικό γεγονός για την έκφραση της θλίψης και λύπης από την πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό.

Οι φορές κηρύχθηκε εθνικό πένθος στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συνολικά έχει κηρύξει επίσημα 7 φορές εθνικό πένθος.

  • Τον Μάρτιο του 1994 για τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη
  • Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή
  • Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων
  • Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος
  • Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα
  • Τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.