ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Αν είχαν συγκρουστεί μέσα σε σήραγγα δεν θα είχε επιζήσει κανείς», λέει ο Λέκκας

Τέμπη: «Αν είχαν συγκρουστεί μέσα σε σήραγγα δεν θα είχε επιζήσει κανείς», λέει ο Λέκκας
Eurokinissi

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τα κρίσιμα κλάσματα των δευτερολέπτων που απέτρεψαν μια μεγαλύτερη τραγωδία

Για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προειδοποίησε για χειρότερη τραγωδία σε περίπτωση που η μοιραία σύγκρουση γινόταν μέσα στο τούνελ.

«Λίγα κλάσματα δευτερολέπτων έκριναν την εκδήλωση μίας μείζονος τραγωδίας στην περιοχή των Τεμπών», τόνισε αρχικά ο Ευθύμιος Λέκκας.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής επισήμανε ότι εάν οι συρμοί συγκρούονταν στις παρακείμενες σιδηροδρομικές σήραγγες, η υφιστάμενη κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο τραγική.

Αυτό θα συνέβαινε εξαιτίας της τεράστιας κινητικής ενέργειας που είχαν οι δύο αντίθετα κινούμενοι συρμοί και η οποία εν μέρει έχει απορροφηθεί από τον εκτροχιασμό μεγάλου αριθμού βαγονιών, θα είχε εκτονωθεί με μία άνευ προηγουμένου παραμόρφωση όλων των βαγονιών και των δύο συρμών σε όλο το μήκος των αμαξοστοιχιών

Επιπλέον, η επακολουθείσα πυρκαγιά θα καταλάμβανε όλο το μήκος σχεδόν της σήραγγας, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνικτική ατμόσφαιρα δεν θα έδιναν κανένα περιθώριο για επιζώντες ενώ επιπλέον θα υπήρχε αδυναμία διείσδυσης και επέμβασης των διασωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό τυχόν επιζώντων για πολλές ώρες.

Εκτός των άλλων πιθανότατα θα υπήρχε κατάρρευση της στοάς σε μεγάλο μήκος, λόγω των τεράστιων κρουστικών δυνάμεων και των υψηλών θερμοκρασιών.