ΕΛΛΑΔΑ

Κανδαράκη: Γιατί είναι σημαντικό για τους συγγενείς να βρεθεί «κάτι» από τους δικούς τους

Κανδαράκη: Γιατί είναι σημαντικό για τους συγγενείς να βρεθεί «κάτι» από τους δικούς τους
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη αναφέρεται σε κάποια πράγματα που μπορεί να φαίνονται «λεπτομέρειες», ωστόσο έχουν τεράστια σημασία για τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη.

Η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημειώνει ότι για την ψυχολογία των συγγενών των δηλωμένων αγνοούμενων, είναι εξαιρετικά ουσιώδες να εντοπιστεί και να παραδοθεί «έστω κι ένα φερμουάρ» από τον δικό τους άνθρωπο.

«Να έχουν κάτι με το οποίο θα πιστοποιείται ο θάνατος... Να έχουν κάτι να θάψουν. Είναι καθοριστικό αυτό διότι η ταφή είναι πολύ σημαντική», εξηγεί η ψυχολόγος, θυμίζοντας και την ιστορία της αρχαίας τραγωδίας της Αντιγόνης.

«Από την ταφή και μετά μπορεί να ξεκινήσει το πένθος. Αν δεν υπάρχει ταφή και ο συγγενής θεωρείται αγνοούμενος, τότε στον ψυχισμό των συγγενών δεν ξεκινά η διαδικασία του πένθους. Αντιθέτως, βρίσκονται στη διαδικασία μιας τραγικής αναμονής. Είναι ουσιώδης η ταφή για να μπούμε στο επόμενο στάδιο», αναφέρει.

Η Άννα Κανδαράκη προσθέτει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα χρειαστούν στήριξη και για το μετατραυματικό στρες και για αυτό έχει σημασία και η συστηματική στήριξη σε αυτούς.

Σχετικά με τον τρόπο που σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, η κλινική ψυχολόγος σημειώνει ότι αυτός «διαταράσσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Θα γίνουμε θηρία που δεν θα εμπιστευόμαστε κανέναν».

Δείτε το βίντεο: